Doi timișoreni, un lugojean și un reșițean au decis să lucreze împreună încă din primul an de facultate, cea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnica Timișoara, iar munca lor a dat rezultate reale. Probabil cu succes mai mult decât se așteptau inițial. Ștefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu și Andrei Tenescu au format, sub coordonarea lui Sebastian Fuicu, lector în cadrul UPT, echipa Xvision. Ideea lor a presupus crearea unui sistem cu inteligență artificială, care analizează radiografiile introduse în sistem de utilizatori, iar pe baza „învățării” din experiența deja dobândită poate recunoaște apariția anumitor anomalii, care pot însemna existența anumitor boli. Este vorba de un algoritm creat de cei de la Xvision, pe baza căruia se poate pune un diagnostic. Momentan acest algoritm nu înseamnă eliminarea intervenției factorului uman, dar acesta ar fi scopul final, sistemul putând diagnostica problemele medicale.
„Sistemul verifică radiografia, dacă apare o anumită anomalie. Momentan, cel mai bine funcționează pe torace și fracturi ale oaselor membrelor superioare. Aplicația e disponibilă online, își poate oricine uploada radiografia. Lucrăm cu radiologi colaboratori, dar nu avem un agreement cu o organizație de profil. Deocamdată programul are un rol informativ, urmează pe termen lung, în 3 – 4 ani, să poată da singur un diagnostic. Deja algoritmul este avansat, 96 % dintre radiografiile cu anomalii le-a descoperit. Au fost introduse până acum 112.000 radiografii la plămâni, 40.000 pentru probleme cu oasele membrelor. Estimăm că ar fi necesare aproximativ două milioane de asemenea radiografii pentru ca algoritmul nostru să poată lua o decizie total corectă. Din discuțiile cu clinicile, am aflat că există interes pentru un astfel de program. Aceasta pentru că la radiologi apare ceea ce se numește Oboseala Medicului. După ce acesta este nevoit să citească un număr atât de mare de asemenea radiografii apare neatenția și, ulterior, greșeala. Sistemul nostru ar putea evita aceasta, va recunoaște anomalia și o va putea prezenta specialistului. O altă situație este cea în care nu există specialiștii umani. De exemplu, în Rwanda sunt 11 milioane de oameni, există aparatură, sunt peste 100 de aparate de radiografie, dar numai 9 radiologi. Un astfel de sistem ar putea rezolva problema lipsei specialistului. În acest moment algoritmul nu înlocuiește părerea specialistului, dar în perspectivă se dorește eliminarea totală a factorului uman”, ne-a declarat Ștefan Iarca, unul dintre membrii echipei.
Cum se dorește valorizarea investiției? Există mai multe modalități, subliniază Ștefan.
„În primul rând sunt parteneriatele cu clinicile care să folosească acest algoritm, de asemenea se poate implementa în relația cu asociațiile de specialitate. Algoritmul va rămâne gratuit, disponibil pentru oricine care dorește să uploadeze o radiografie, iar ulterior, pe baza contractelor pacientul va putea fi ghidat spre anumiți medici selectați”, a mai subliniat Ștefan Iarca.
Desigur, proiectul politehniștilor timișoreni s-a bucurat deja, câștigând numeroase premii, inclusiv financiare. Acum urmează una dintre cele mai importante competiții, este vorba despre Imagine Cupa Global Competition 2018, organizată de Microsoft la Seattle. Echipa va pleca, cu sprijinul UPT, în America, pentru a câștiga marele premiu de 100.000 de dolari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!