Omul de afaceri Ovidiu Şandor a pus la punct una dintre cele mai de succes afaceri timişorene din ultimii ani, principalul complex de birouri din oraş. La rândul său, împreună cu investitorul care a intrat în afacerea sa, a văzut oportunitatea oferită de Cluj şi a pornit un proiect similar acolo.
„Clujul şi Timişoara sunt două oraşe asemănătoare, asemănătoare din punct de vedere economic. Dacă ne uităm la industriile din cele două oraşe, ele se suprapun foarte mult, vorbim de IT, zona automotive, de firme de consultanţă, de back office. Sigur că oraşele sunt asemănătoare pentru că sunt cele două centre care se detaşează faţă de toate celelalte oraşe din ţară. Clujul şi Timişoara sunt cei doi poli importanţi din punct de vedere economic, dincolo de capitală care, sigur, are cea mai puternică poziţie. Sunt şi diferenţe, le-aş vedea istoric. Timişoara a avut o perioadă în care a fost liderul detaşat al oraşelor din ţară, părea că se mişcă mai rapid decât Bucureştiul, cele mai sănătoase perioade au fost începutul anilor 90 şi 2000, când aici veneau investiţii după investiţii. A contat şi că Timişoara e mai aproape de frontieră, ceea ce a fost un avantaj. Dar diferenţa a fost una politică. Clujul a avut un primar cu un discurs naţionalist, discurs care a descurajat investitorii străini, sigur că Timişoara a avut un primar cu o deschidere faţă de investitori diferită, ceea ce a fost benefic pentru Timişoara. Timişoara a folosit din potenţial şi a avut o creştere economică solidă. Clujul acum e într-un fel de recuperare a decalajului, e un fel de Timişoara în anul 2000. După acea perioadă chinuită pentru oraş, a urmat o perioadă cu primari cu altă imagine. E normal ca Clujul să se mişte mai bine acum. Totuşi, PIB-ul aici e mai mare. Al doilea avantaj al clujenilor este că ei au cu 50% mai mulţi studenţi ca Timişoara. Investitorii nu vin în România pentru resurse energetice, turism, ci pentru că aici există sau speră că există forţa de muncă de care au nevoie. Fie că e vorba de muncitori, fie de cei cu studii superioare”, spune omul de afaceri Ovidiu Şandor.
Poate Timişoara să piardă acest avantaj al forţei de muncă bine calificată? Şandor spune că dacă nu se vor depune eforturi e posibil, oraşul trebuie să atragă mai mulţi tineri la facultăţi: „Timişoara trebuie să atragă mai mulţi studenţi, să aibă mai mulţi absolvenţi, ideal ar fi să crească calitativ, plus o importanţă mai mare a mediului universitar. Orice firmă se uită la sistemul de educaţie, la câţi absolvenţi apar în fiecare an. O parte pleacă în străinătate, dar e important să fie cât mai mulţi studenţi şi de cât mai mare calitate. Clujul are un număr mare de studenţi străini, se crează o vibraţie din această internaţională, pe care Timişoara o are, dar parcă nu mai e atât de vie. Aici Clujul e mai activ, dar în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, aici aceasta încă e mai mare ca acolo”, mai spune Şandor.
Vremurile actuale fac din Timişoara un actor regional, nu doar unul la nivel de România, principal este să rămână competitiv. Problema e chiar cu timişorenii, care se confruntă cu un sentiment de autosatisfacţie.
„Competiţia va exista între oraşe secundare, nu doar cu cele din Romania, ci cu Beograd, cu Szeged, plus Cluj sau Sibiu. E important ce dinamică va avea fiecare oraş. În Timişoara e un sentiment că suntem cei mai buni, de autosatifacţie, trebuie să ne uităm ca atunci când vorbim între noi să fim autocritici, să vedem ce se poate îmbunătăţi. Această tendinţă, în care nimeni nu poate să vorbească ceva negativ despre oraş, e sănătoasă, dar până la un punct. Pentru capitala Banatului există un risc de provincialism în care ne automulţumim cu ce avem, suntem mica Vienă, dacă renovăm nişte faţade în Piaţa Unirii suntem mulţumiţi. Ar fi păcat, Timişoara are un potenţial interesant, care trebuie utilizat, promovat pentru a fi un oraş de frunte, pentru a ne putea compara cu competitorii. O competiţie în care să fim cei mai buni pe cât mai multe segmente”, a mai declarat omul de afaceri timişorean.
Industria oraşului s-a specializat în câteva domenii. Dar o concentrare doar pe anumite arii este una periculoasă, spune Şandor.
„Se conturează câteva specializări locale. Mi se pare interesantă cea legată de IT şi comunicaţii. E un domeniu în care nişte tineri cu o pregătire în firmele multinaţionale pot face din o idee o investiţie proprie. Investiţia iniţială nu e mare. E interesant, de aici mă aştept să vedem în oraş viitoare firme ce se dezvoltă. Avem si automotive. Dar dacă nu ajungem să facem cercetare şi dezvoltare de produs, nu se poate demara uşor o afacere în domeniu. Sunt câteva firme mari care, dacă le place, acum sunt aici, în cinci ani sunt altundeva. E un domeniu mult mai sensibil, care poate afecta negativ Timişoara, poate acea vreme nu va veni acum, dar în perspectivă poate apărea. Dacă nu se creează o parte a acestei industrii mai greu de relocat, a creierelor, nu doar a producţiei, pe care este mult mai greu să găseşti, s-ar putea să avem probleme”, susţine Şandor.
„Timişoara e deocamdată competitivă, dar trebuie să ne uităm la viitor, trebuie să ne uităm la salarii, ele vor creşte. Firmele mari compară salarii, aceste comparaţii sunt importante pentru marile concerne, depinde unde pot face ele un produs competitiv şi la preţ bun. Deci, trebuie insistat pe oamenii cu studii superioare. Timişoara s-ar putea dezvolta în industriile creative: media publicitate, artă, design. Aici are talente nefolosite. Ar putea fi o zonă unde ar putea fi create business-uri locale, ulterior de dimensiune mai mare.
Un alt avantaj al oraşului e aeroportul, e important să fie dezvoltat, să fie cât mai mulţi operatori, cu legături aeriene mai multe. E imp pentru busines-ul din Timişoara ca oamenii să se mişti uşor. „Nu există marfă ci creire şi trebuie ca acestea să se poată mişca. Specialiştii de aici să poată să meargă la firmele din străinătate, consultanţii să vină la Timişoara. Trebuie făcute eforturi pentru creşterea numărului de linii aeriene. Gara arată destul de trist, ştiu că nu e în mâna autorităţilor locale, starea e jalnică. Sper ca şi autostrada de legătură între Arad şi vamă să fie gata, să avem un punct de descărcare în plus şi atunci totul va fi bine. Titlul de capitală culturală, este important prin ce va aduce el, nu ca deziderat în sine”, a adăugat Ovidiu Şandor.
Turismul nu va fi la Timişoara un principal domeniu economic, aşa cum este la Sibiu sau Braşov, dar e loc de hoteluri de calitate, e necesar un centru de congrese, o zonă ce merită atenţie.
Toate acestea ar ajuta la obţinerea titlului de capitală culturală europeană. Pentru asta e nevoie de transport de calitate, de unităţi de cazare pentru toate buzunarele, de săli congrese. „Zona asta de turism trebuie regândită. Să sperăm că acea asociaţie care se ocupă de candidatură va gândi cu experţii o strategie bună în domeniu. Trebuie să vedem dacă vrem o candidatură serioasă sau nu. Vrem o strategie în care să încurajăm dezvoltarea, iar aceasta să aibă loc indiferent dacă se obţine sau nu, sau facem un dosar în care spunem că vom face şi dacă câştigăm vom şi face ceva”, încheie Şandor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!