În cadrul studiului au fost analizate bugetele publice alocate pentru centrele universitare Timișoara, Cluj-Napoca și Iași în ultimii 10 ani. Studiul a fost prezentat în cadrul unei conferințe la care au fost prezenți Cosmin Enache, prorector al UVT, responsabil de strategia financiară și de digitalizare, rectorii și prorectorii celor patru mari universități din Timișoara, invitați din administrația locală și mediul de afaceri, dar și din partea Grupului Partenerilor Strategici GPS-UVT.
Concluziile studiului
Centrul universitar din Cluj-Napoca a câștigat în ultimii 10 ani cu 200 milioane de euro mai mult decât Timișoara, lucru care este evident în PIB-ul per locuitor. În aceste condiții, bugetul universităților ar trebui dublat, spun inițiatorii studiului.
„Se poate vorbi despre un impact decisiv al intervenției statului în favoarea dezvoltării celorlalte două centre universitare mari (Cluj-Napoca și Iași) – o politică publică dezavantajoasă față de Banat și Timișoara, plecată probabil de la ideea că noi avem resurse proprii, investiții străine mari, șomaj aproape zero – care nu explică realitatea decât foarte sumar și la suprafață”, transmit inițiatorii studiului.
Deficitul de finanțare al centrului universitar timișorean față de cele din Iași și Cluj-Napoca a făcut ca studenții să se îndrepte spre locurile unde au fost alocați mai mulți bani. Soluția ar fi, în acest caz, un plus de locuri finanțate pentru mediul universitar din Timișoara. Dacă nu se primește finanțare, „Timișoara riscă intrarea într-un declin de dezvoltare comparativă, după ce a fost un performer al dezvoltării la nivel național”, mai arată studiul efectuat.
Raportul va fi trimis Ministerului Educației, alături de argumente pentru finanțările care se vor acorda ulterior universităților din Timișoara.
„Împreună cu colegii rectori ai universităților timișorene membre voi transmite Ministerului Educației concluziile acestei proiecții comparative despre bugetele publice alocate pentru centrele universitare Timișoara, Cluj-Napoca și Iași în ultimii 10 ani. Ideile rezultate vor reprezenta un set de date argumentative pe care universitățile le vor susține pentru setarea unui alt nivel al bugetelor finanțărilor publice care vor fi alocate centrului universitar timișorean de către Ministerului Educației, pentru recunoașterea rolului strategic pe care îl joacă universitățile din Timișoara în dezvoltarea întregii regiuni a Banatului, dar mai ales pentru stimula competitivitatea economiei din Timișoara, a cărei tracțiune nu poate să crească în absența unor generații de absolvenți dimensionate corect, măcar pentru orizontul următorului deceniu economic”, spune Marilen Pirtea, rectorul UVT.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XIașul
Săracii de la UVT se plâng?