Incidentul s-a petrecut la secția 149, aflată pe strada Mureș din Timișoara. Ieri, președintele secției a cerut doi voluntari care să meargă cu urna mobilă la cei infectați cu coronavirus și care se află în izolare la domiciliu. Sursele tion.ro susțin că voluntarilor li s-a promis că vor avea combinezoane, mănuși și măști, dar și un mijloc de transport special. Așa că două persoane au ridicat mână. Nu știau ce le așteaptă…
Problema este că singura solicitare pentru urna mobilă a venit, duminică, de pe strada Demetriade, aflată la câțiva kilometri de secția amintită, mai afirmă sursele tion.ro. Membrii secției nu înțeleg de ce trebuie ei să meargă la câțiva kilometri și bănuiesc că bolnavul e domiciliat pe raza secției lor, dar izolat pe Demetriade. Mai mult, în secție nu există niciun combinezon, iar jandarmii veniți să asigure paza urnei mobile le-au spus voluntarilor că nu se pot deplasa cu mașina MAI, existând risc de infecție. Li s-a sugerat, însă, să se deplaseze cu mașinile personale… Evident, această sugestie a fost rapid respinsă de toți membrii secției de votare.
În aceste condiții, cele două persoane care se oferiseră voluntare au refuzat să meargă pe jos, neprotejate, câțiva kilometri, la un caz confirmat de Covid-19. Conform surselor amintite, președintele încearcă să găsească acum o nouă soluție. S-a discutat să se tragă la sorți cine va merge la bolnavul de Covid-19, iar cei din secție au fost amenințați chiar și cu amenzi penale dacă refuză să meargă. Potrivit reprezentanților BEJ, în cazul în care toți membrii unei secții de votare refuză să meargă cu urna mobilă, aceștia sunt pasibili de amenzi contravenționale, nicidecum penale.
Nimeni din secție nu știe cine ar fi trebuit să furnizeze echipamentele de protecție pentru voluntarii care merg cu urna mobilă. Contactați de reporterii tion.ro, reprezentanții Prefecturii Timiș au spus că nu intră în jurisdicția lor această problemă.
Reprezentanții Biroului Electoral Județean susțin că doar voluntarii care merg cu urna mobilă prin spitale primesc combinezoane, nu și cei care merg la domiciliile celor izolați. Aceștia primesc doar mănuși și măști, adică echipamentele de bază cu care au fost dotate toate secțiile de votare din județ.
„Pentru a merge la domiciliul unei persoane izolate, carantinate sau pozitive vor folosi metodele clasice de protecție – mască, dezinfectant și mănuși, primite din partea Prefecturii. Combinezoane primesc doar cei care intră în spital. Cei din secții nu intră în casa omului, votul are loc în curte sau la intrarea în apartament. Cei care merg la unitățile spitalicești primesc de acolo aceste combinezoane”, transmit reprezentanții BEJ.
Trimite articolul
XDaca este acasa nu este bolnav ci probabil gasit pozitiv ,……..asa ca pe langa cati asa presupusi bolnavi ati trecut fara sa stiti?
Așa vă trebuie dacă ați vrut să organizați alegeri în pandemie.
BEJ si Prefectura adunaturi de politruci de partid analfabeti functionali numiti pe criterii politice. Pretind sa se mearga la bolnavii de Covid echipati ca de mall! Asta e Romania condusa de parveniti