Vă reamintim că, recent, liderul Sindicatului Liber şi Independent Electrocentrale CET-SUD Timişoara, Victor Ghenea, acuza conducerea Colterm că, din cauza situaţiei financiare precare a societăţii, a dat afară aproape 200 de salariaţi, însă apoi a angajat peste 30 de persoane „pe criterii total aiurea”. Mai mult, numărul directorilor Colterm a ajuns de la doi la patru, iar salariile celor din conducere s-au dublat, de la 5.000 la 10.000 de lei. Directorul Colterm, Petrică Pampu, susţinea, tot atunci, că acuzaţiile sunt fabricate.
După mai bine de o lună de la acele declaraţii, mai mulţi membri ai sindicatului condus de Ghenea au decis să se dezică de afirmaţiile făcute de acesta.
„Întrucât în ultima perioadă de timp au apărut în presă tot felul de informaţii legate de activitatea SC Colterm SA Timişoara, vehiculate şi făcute publice în numele membrilor de sindicat care activează în cadrul SLIE CET SUD, condus de domnul Victor Ghenea, considerăm că a sosit momentul şi că ar fi moral ca cineva să asculte şi părerea celor în numele cărora au fost furnizate mass-media aceste informaţii, unele reale, altele complet false şi multe dintre ele doar jumătăţi de adevăr. Noi, semnatarii acestui document, nu intenţionăm să intrăm într-o dispută sau polemică ce oricum nu îşi are sensul, nici cu conducerea societăţii şi nici cu liderul Ghenea, ci dorim doar să facem cunoscute următoarele, mai cu seama că în multe dintre problemele expuse domnului primar Nicolae Robu şi presei nu am fost consultaţi, nu ni s-a cerut părerea şi cu atât mai puţin acordul”, susţin mai mulţi reprezentanţi ai sindicatului condus de Ghenea.
Aceştia consideră că Ghenea a ignorat căile legale de luptă sindicală.
„Considerăm, în primul rând, că apărarea drepturilor sindicale este şi ar trebui să fie principalul obiectiv al unui lider ales să reprezinte un anume număr de angajaţi şi nicidecum un război declarat managerilor companiei. Acest lucru nu este în beneficiul niciuneia dintre părţi, cu atât mai mult cu cât împroşcarea cu noroi a conducătorilor generează automat repercursiuni şi asupra activităţii şi imaginii societăţii, locul de unde toţi, fie simpli salariaţi, sindicalişti sau nu, fie lideri sindicali sau directori, ne luăm lunar salariile. De aceea, considerăm că lupta sindicală ar trebui să aibă în prim-plan păstrarea locurilor de muncă. Legea sindicatelor prevede foarte clar care sunt căile legale de luptă sindicală, care au fost complet ignorate şi omise de liderul Ghenea”, susţin semnatarii scrisorii.
Mai mult, aceştia spun că Ghenea a fost de acord cu noul contract colectiv de muncă, iar până la ora actuală, salariile au fost încasate la timp.
„Pentru oricine este, de-acum, clar că liderul Victor Ghenea a ocolit cu bună-ştiinţă prevederile legale în materie de conflict de muncă, întrucât acest demers perfect legal implica participarea şi acordul tuturor membrilor de sindicat. Or, în condiţiile în care până la ora actuală nu au existat niciodată sincope în încasarea la timp a salariilor, nu au existat plângeri oficiale cu privire la cuantumul acestora şi nici nemulţumiri legate de noul contract colectiv de muncă nr. 32/2013, încheiat pentru perioada 2013-2014, semnat de comun acord, la 01.02.2013, de doi dintre liderii de sindicat, între care şi domnul Ghenea, cât şi de conducerea SC Colterm SA Timişoara, respectiv domnul director general Petrică Pampu, este evident că oamenii nu aveau motive reale pentru a declanşa un conflict cu directorul societăţii! Dacă ne dorim cu adevărat ceva palpabil, atunci între dezideratele noastre, ale tuturor, putem enumera: condiţii cât mai bune de lucru, stabilitate financiară şi a locului de muncă, acestea fiind singurul garant al viitorului societăţii noastre şi, totodată, o temă reală, palpabilă, în jurul căreia ar trebui să se construiască şi să fie dus dialogul privind apărarea drepturilor sindicale”, mai spun semnatarii scrisorii deschise.
Aceştia mai solicită o verificare a statutului de lider sindical al lui Victor Ghenea, spunând că, potrivit unor documente emise de instanţă, acesta nu ar îndeplini condiţiile prevăzute de lege, fiind ales pentru al treilea mandat „prin inducerea în eroare a membrilor de sindicat”.
Semnatarii acestei scrisori deschise susţin că sunt liderii de grupă sindicală cu drept de veto din cadrul atelierelor de combustibil, electric, transporturi, reprezentâmd aproximativ 60 % din membrii de sindicat ai SLIE CET Sud.
Citiți principiile noastre de moderare aici!