Memorialul Revoluției funcționează, din 2010, într-o clădire care aparține MApN, aflată în campusul de pe strada Oituz. Până de curând, imobilul era într-o stare avansată de degradare, ploile și umezeala amenințând arhiva impresionantă de documente strânse în cei peste 30 de ani care au trecut de la evenimentele de la Timișoara.
În această săptămână, însă, s-au încheiat reparațiile la acoperiș, un proiect finanțat în integralitate de Ministerul Apărării. Noua conducere dorește acum să se apuce și de fațada imobilului, dar și de lucrări interioare, însă toate acestea vor dura mai mulți ani și se vor face, evident, dacă și MApN va aloca banii necesari.
„Vrem să îi convingem că Memorialul Revoluției va sta în acest sediu și în următorii 50 de ani”, a declarat, joi, noul președinte al Memorialului Revoluției, Gino Rado.
Implicit, prin această declarație, el a anunțat și că Memorialul Revoluției nu ia în considerare să se mute în Garnizoana din Piața Libertății, acolo unde Ministerul Culturii intenționează să amenajeze un Muzeu Național al Revoluției.
Nu pot funcționa într-o clădire de unde s-a tras în revoluționari
Vă reamintim că în momentul retragerii sale, fostul președinte al Memorialului Revoluției, Traian Orban, a invocat printre motive și faptul că nu ar putea să lucreze în clădirea din care a fost împușcat în timpul evenimentelor din 1989.
Acest motiv este acum invocat și de noua conducere. Dar mai sunt și altele.
„În spațiul public au fost multe discuții pe această temă. Niciodată noi, Memorialul, nu am spus că vom merge acolo. Da, că Ministerul Culturii a dat de înțeles că și Memorialul va merge acolo, asta e cu totul altă problemă. Memorialul Revoluției e o instituție de drept privat, de utilitate publică, și avem specificul nostru. Noi spunem că aici se regăsește spiritul Timișoarei. Noi cinstim memoria eroilor martiri și încercăm prin patrimoniul pe care îl avem să aducem informații cât mai corecte. Proiectul ce se încearcă a face e conceput de bucureșteni. Dacă timișorenii cred că acea instituție va reprezenta Timișoara și Revoluția de la Timișoara, se înșeală amarnic.Va fi un muzeu al luptei anticomuniste din România prezentată după știința celor de la București. Ei vor acorda o mică parte pentru Timișoara. Niciodată nu vom avea acolo spațiile de aici. De acolo s-a tras, au murit timișoreni în 1989. Acea clădire are o grămadă de schelete, sub nicio formă nu se pliază pe ce face Memorialul”, a adăugat Gino Rado.
Pe de altă parte, președintele Memorialului Revoluției a precizat că asta nu înseamnă că instituția nu va colabora în continuare cu Ministerul Culturii, dar nu va accepta crearea unei struțo-cămile pentru că așa doresc oficialitățile de la București să legitimizeze muzeul din Timișoara.
La rândul lui, vicepreședintele Memorialului, Lucian Vasile Szabo, a adăugat că cele două instituții sunt complet diferite: „Memorialul e înființat prin lege, muzeul e înființat printr-o Hotărâre de Guvern dată de Viorica Dăncilă”.
Decizia este susținută și de Lucian Ionică, ales recent în comitetul de conducere al Memorialului Revoluției: „E vorba de viziune, aici e o viziune a timișorenilor despre ce s-a întâmplat la Timișoara, acolo e o viziune a bucureștenilor despre ce s-a întâmplat în România.”
Mulți vizitatori, puțini bani
Altfel, înaintea pandemiei, Memorialul Revoluției se putea lăuda că este unul dintre locurile cele mai vizitate din Timișoara. În 2019, conform noului președinte, au fost peste 10.000 de turiști plătitori de bilet, și mii de elevi care au venit în cadrul programului „Școala altfel”.
Cu toate acestea, conducerea instituției susține că nu are fonduri suficiente și pentru întreținerea imobilului, și pentru salarii și și pentru cercetarea și digitalizarea arhivei de care dispune. De aceea, Memorialul Revoluției are nevoie de sprijinul MApN pentru renovarea clădirii, renovare care cu siguranță nu va fi încheiată în 2023.
Totuși, noua conducere vrea ca până în vară să reorganizeze expoziția permanentă care prezintă evenimentele din 1989 din Timișoara astfel încât să „provoace mai multă emoție” printre vizitatori.
Articole pe aceeași temă:
Gino Rado este noul președinte al Asociației Memorialul Revoluției
Trimite articolul
X👏👏👏👏👏👏👍 Lipsa consultărilor reale, sincere în pur stil comunist, sunt regula deciziilor securiștilor din Guvern și Ministere
Mai intai toti fostii securisti si profitorii plus betivii care ieseau de la birt in zilele revolutiei si au mimat lupta anticomunista sa isi predea carnetele de revolutionar si sa restituie toate bunurile primite. Sunt zeci de mii de falsi revolutionari care pe baza unor declaratii false date intre proieteni au dobandit statutul de revolutionar furand din banul public milioane de euro anual! Apoi mai discutam de locatia muzeului