Robert Sternberg, specialist în inteligență umană, scrie despre factorul decisiv în competența oamenilor, „acesta nu e vreo abilitate înnăscută, ci implicarea”. Ne naștem unici, cu temperamente și aptitudini diferite. Ce ne poartă în viață, pe lângă toate acestea, este legat de experinență, strădanie și practică. Persoane cu dorință de evoluție și mentalitate flexibilă nu doar caută provocări, dar și prosperă de pe urma lor. Cu cât este mai mare provocarea, cu atât au șansa să-și depășească mai mult limitele.
Benjamin Barber, un sociolog eminent, a spus foarte frumos cândva: „Nu împart lumea în slabi și puternici, și nici în succese sau înfrângeri… Împart lumea în oameni care învață și care nu învață”. Ce ne umbrește dorința de a învăța? Poate o mentalitate rigidă sau o neadaptare, din cauze diferite, poate comoditatea sau lenea cu care ucidem preformanța din noi.
John Wooden, legendarul antrenor de basket, spunea mereu, hotărât: „devii un ratat în clipa în care începi să dai vina pe alții”. Altfel spus, este vorba despre greșelile tale și despre faptul că poți învăța din ele, atâta timp cât nu le negi și nu te asunzi de ele.
Din fiecare hop, fiecare necaz sau suferință, mai poți să prinzi o lecție. Situații de viață din care vrei mai mult de la tine…
Mentalitatea este o componentă importantă a personalității ce poate fi schimbată. Te naști sau crești după un model, cu o mentalitate rigidă, dar, la un moment dat, însăși faptul că știi de existența mentălității flexibile, de existența celor două tipuri de mentalități, te poate ajuta să te schimbi. Cu o mentalitate rigidă, orice eșec este o mare dezamăgire, fiind descuranjant și fără prea multă speranță în fața unui nou efort lung sau intens. Abordarea unei mentalități cu totul nouă, flexibilă în fața eșecului, a provocărilor, te duce mai aproape de greșeli, să înveți din ele, să perseverezi la fiecare încercare care apare.
Priceperea și deprinderile noi se cultivă, iar pentru asta, efectiv este nevoie a trece la treabă!
O mentalitate flexibilă ajută oamenii să îndrăgească ce fac, să continue mereu, indiferent de obstacole, chiar și atunci când sunt probleme, ei continuă ce au de făcut cu entuziasm. Sunt și situații în care, cu resurse puține, oamenii se pierd ușor, iar înainte de a emite anumite judecăți, să nu uităm că nu putem reduce totul la efort personal, sau strădanie, mereu… Situațiile pot fi diferite, inserate de mai mulți factori sau lipsa de resurse, uneori.
Nu trebuie neapărat să te crezi grozav la ceva, trebuie să vrei să faci acel lucru și să te bucuri realizându-l. – Carol S. Dweck
„Defectele mele, odată cu dezvoltarea mentalității flexibie au devenit lucruri asupra cărora pot lucra. Nu mai dau atât de mare importanță greșelilor, cât proceselor ce pot fi inserate în rezolvarea lor. A început să-mi placă fiecare provocare, să o văd ca pe o oportunitate de creștere și realizare excelentă. Nimic parcă nu te ajută mai mult în progres, așa cum o face propria ta mentalitate flexibilă, prin care orice obstacol îți arată cum să crești”.
Cu o mentalitate adecvată și o tehnică potrivită sunt capabilă de mult mai multe decât credeam… Nu voi uita niciodată primul moment în care m-am auzit spunând: „E greu. E amuzant.” Atunci mi-am dat seama că am făcut o schimbare de mentalitate și am devenit un alt om”. – Carol S. Dweck
Diferența dintre cele două tipuri de mentalități este legată de propriile gânduri, felul în care-ți umpli mintea în legătură cu efortul, talentul, felul în care perseverezi. Rigiditatea adună gânduri de balast și face ca efortul să pară dezagreabil, conducând către strategii inferioare de învățare. Flexibilitatea te duce către strategoii noi, efort susținut dintr-un cufăr plin de strategii, oferind resurse infinite prin care poți urmări dezvoltarea.
Oamenii au nevoie să renunțe la gândirea fixă, în termeni de bine sau rău, puternic sau slab, urât sau frunos, tipic unei mentalități rigide. Odată trecând de acest tip de gândire, practic renunți la mentalitatea rigidă, abordând noi strategii utile care să ajute să se stăpânească.
Avem nevoie să ne reamintim că suntem o ființă umană imperfectă, care poate deveni tot mai perfectibilă, doar prin abordarea oricărui impas, ca pe o soluție viitoare, construind mereu noi strategii, activând noi resurse din propriu potențial. Mai mult…
Parcurgerea schimbării de la o mentalitate rigidă la una flexibilă este tocmai o schimbare de paradigmă de la „judecă și vei fi judecat” la unul de tipul „învață și ajută-i pe alții să învețe”.
Trimite articolul
XCanicula, rulaje de 🙁 so just fun:
– it is what it is … putin lipsea
sau
– early success SUCKS ?
AGAIN emoții maxime daca mai sunt bizoni sa ne garanteze ..!
Un articol normal + util + clar + concis lansat într-o viermuială plină de zbateri a gloatelor cu enorm de multă minte puțină și dezagregată 🙂
Flexibil = ?!