Începutul procesului de desprindere l-a constituit adoptarea în septembrie 1990 a unei noi constituţii, care prevedea pe lângă numele de Republica Macedonia şi principiul autodeterminării, al dreptului la secesiune faţă de Federaţia Iugoslavă, dar şi principiile de bază ale unor legi cum ar fi cele electorale sau cele ale partidelor politice. La scurt timp după adoptarea noii constituţii, pe data de 25 ianuarie 1991, noul parlament macedonean a adoptat o Declaraţie de Suveranitate a Republicii Macedonia faţă de Federaţia Iugoslavă, a cărei finalitate s-a produs pe data de 8 septembrie 1991, cu realizarea unui referendum popular. Astfel, data de 8 septembrie 1991, a devenit data la care Republica Macedonia de Nord a devenit un stat suveran şi data la care se sărbătoreşte Ziua Naţională a Republicii Macedonia de Nord.
Astăzi, succesul înregistrat de Republica Macedonia de Nord în parcursul său european şi euro-atlantic se datorează perseverenţei şi voinţei politice ferme a guvernului macedonean, care a exprimat o alegere clară şi fermă în favoarea comunităţii de valori democratice constituite în UE şi NATO. Deasemenea Acordul de la Prespa este un adevărat game-changer pentru întreaga regiune şi demonstrează forţa transformatoare şi dinamica modernizatoare a politicii de extindere, proces ce contribuie la stabilitatea şi prosperitatea Europei şi a vecinătăţii sale.
Eforturile depuse de Președinția română a Consiliului U.E. au permis atingerea consensului în jurul unei poziții comune la nivelul Consiliului UE, în lumina recomandărilor Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare cu R. Macedonia de Nord și a progreselor remarcabile realizate în ultimul an, reconfirmându-se importanța politicii de extindere atât pentru parteneri, cât și pentru Uniunea Europeană în ansamblul său reafirmându-se efectul transformator pe care acest proces continuă să îl genereze în regiune. În linie cu această abordare, pe durata mandatului său de Președinție a Consiliului, România a acționat constant, inclusiv prin invitarea Republicii Macedonia de Nord la evenimentele informale pe care le-a organizat, pentru a transmite un mesaj pozitiv partenerilor, esențial pentru a stimula procesele cuprinzătoare de reformă și a consolida stabilitatea regiunii.
In plan local doresc să menționez excelenta colaborare dintre consulatul onorific al Republicii Macedonia de Nord la Timișoara și autoritățile administrației publice locale (prefectura, consiliul județean, primărie), și cu reprezentantele diplomatice acreditate la Timișoara.
Cu ocazia „Zilei Naționale a Republicii Macedonia de Nord” ce este sărbătorită astăzi, 8 Septembrie 2019, consulatul onorific al Republicii Macedonia de Nord la Timișoara adresează cele mai călduroase urări de sănătate, bucurie și prosperitate, tuturor cetățenilor macedoneni.
(273111)
Citiți principiile noastre de moderare aici!