Consilierii locali adoptau, în decembrie 2018, peste o sută de hotărâri de consiliu pentru supraimpozitarea clădirilor degradate. Reprezentanții primăriei spuneau că s-au urmat toți pașii legali, iar proprietarii nu au prezentat documente cum că vor să-și reabiliteze clădirile. Anul trecut, Primăria Timișoara s-a judecat cu mai mulți timișoreni pe taxa pe paragină. Unii au câștigat, pentru că funcționarii instituției de pe C.D. Loga nu au trimis notificări către fiecare proprietar, ci doar către asociația de locatari. Înainte de a merge în instanță, cei vizați trebuie să facă plângeri prealabile la primărie.
În ședința de consiliu local care a avut loc miercuri, aleșii au decis să revoce o hotărâre, pentru clădirea din Piața Victoriei nr. 6, după ce au primit o plângere prealabilă formulată împotriva HCL 812/20.12.2018 privind majorarea în anul 2019 a impozitului pe clădiri ca urmare a constatării stării tehnice neîngrijite. Plângerea era semnată de Laila Onu, Eugenia Corneanu, Aristotel Visoiu, Dagmar Visoiu, Petru Robas și Emanuela Corina Robas. Pe ordinea de zi au fost opt plângeri prealabile pentru revocarea hotărârilor din decembrie, șapte pentru clădiri și una pentru un teren, însă numai pentru o adresă s-a decis să fie retrasă supraimpozitarea.
Cei care au început procedurile pentru a-și renova imobilele degradate sunt așteptați să meargă cu documentația la primărie, pentru a dovedi că vor să își reabiliteze clădirile, scăpând astfel de taxa pe paragină. Cum se întâmplă în cazul clădirii din Piața Victoriei 6, pentru care reprezentanții PMT spun că este emisă autorizație de construire. Autorizație care nu e de găsit pe site-ul municipalității, deși primarul Robu susține că primăria a dat autorizație de construire pentru toată clădirea.
„La 20 decembrie nu era emisă autorizația de construcție pentru restul clădirii, acum este emisă și autorizația de construcție pentru restul clădirii. Eu îmi doresc să vină toți cu plângeri prealabile că și-au început lucrările, cu autorizația de construcție. Aici e mai mult de atât, că acoperișul e gata. Să vină și cu absolut toată lumea procedăm la fel. Nu e drept să îi tratezi pe cei care au făcut eforturi la fel ca pe cei care nu vor să facă un efort. Noi nu putem să punem în discuție decât în urma unei plângeri prealabile”, le-a explicat Robu consilierilor locali.
Pentru imobilul din Piața Victoriei 6 se găsește pe site-ul PMT o singură autorizație de construire, pentru apartamentul nr. 14. Mai exact, autorizația a fost emisă unei societăți de imobiliare pentru „amenajări/ modificări interioare, schimbare tâmplărie geamuri la ap. 14, pentru îmbunătățirea confortului – intrare în legalitate conform proces verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. 10 din 5.02.2018 Zona A”.
Reprezentanții primăriei spun însă că autorizația a fost emisă în cursul săptămânii trecute, dar că nu a fost publicată încă pe site-ul instituției. Mai trebuie să spunem și că ultima autorizație emisă de PMT, conform paginii de internet, este cea cu nr. 394/28.03.2019, pentru lucrări la rețelele edilitare de pe Brâncoveanu nr. 22, iar semnatarii plângerii prealabile spun că au depus încă din 15 ianuarie „cererea de eliberare a autorizației pentru restaurarea fațade, reparații la casele de scări și la cursivele din curtea interioară”.
După câteva discuții aprinse în ședința de miercuri între consilierul local independent Adrian Orza și primarul Nicolae Robu, aleșii au decis să nu mențină hotărârea adoptată în decembrie 2018, astfel că va fi emis un nou proiect pentru revocarea acesteia.
„Eu am susținut ideea că nu trebuie făcut exces de zel pentru cei care dovedesc că au inițiat reabilitările. La acea vreme, primarul a spus un «NU» hotărât. A cerut intransigență. La ședința de CL, un consilier al dânsului i-a șoptit primarului la ureche ceva. Apoi dânsul a anunțat la microfon că sensul votului acelui proiect urmează să fie altul. Am repetat asta de câteva ori, că o administrație locală lucrează pe bază de acte, nu de șoapte la ureche. Pentru că nu e normal ca procedură, ca în timpul ședinței, fără acte care să însoțească un proiect de hotărâre, o decizie să se ia fiindcă un angajat al primarului îi șoptește acestuia la ureche că situația e alta decât cea din proiect. Nimeni nu a arătat niciun document, nimic. Doar vorbe. Acest haos l-am criticat. Pentru că nu se întâmplă prima dată”, ne-a spus Adrian Orza, după vot.
Votul a fost, evident, exact cum și l-a dorit primarul Nicolae Robu, care a reușit să scape imobilul din Piața Victoriei 6 de taxa pe paragină, chiar și fără autorizație publicată pe site-ul PMT.
Edilul a ținut să le transmită timișorenilor încă o dată „un mesaj explicit”.
„Stimați timișoreni care ați primit înștiințarea că veți fi puși la supraimpozitare, haideți repede cu documentele, cât se mai poate în timp util, cu autorizații de construire, pentru că noi nu vrem să vă luăm banii pentru bugetul local, ci vrem să vi-i lăsăm să vă reabilitați clădirile. Dar mișcați-vă!”, a spus Robu, în plenul de miercuri.
Vă reamintim, în decembrie 2018, edilul spunea că supraimpozitarea, așa-zisa taxă pe paragină, este singura pârghie a primăriei pentru oprirea degradării clădirilor din patrimoniul orașului.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/robu-singura-parghie-este-sa-ii-inrobim-cine-sunt-timisorenii-care-vor-plati-in-2019-taxa-pe-paragina-pentru-cladirile-degradate-si-terenurile-neingrijite-lista-adreselor-ajunse-in-clt/2167339
Citiți principiile noastre de moderare aici!