Primarul le-a ținut tuturor celor prezenți o lecție de istorie și a ținut să le transmită timișorenilor că este onorat să poată ocupa fotoliul de primar.
„Este o zi specială pentru orașul nostru și pentru România. În urma unor acțiuni care s-au derulat pe parcursul veacurilor, în anul 1918, aproape toate teritoriile românești au reușit să se unească într-un singur stat, formând ceea ce atunci s-a chemat deja România Mare. Problema Banatului nu era rezolvată în urma încheierii Primului Război Mondial. (…) În august 1919 s-a consfințit trecerea Banatului, partea care a a fost alocată statului român, alături de celelalte provincii românești, pentru constituirea României cu adevărat întregi. Administrația românească a fost instalată în 28 iulie 1919 prin prefectul de atunci, domnul Cosma. În 28 iulie am și sărbătorit anul acesta pentru prima dată Ziua Județului Timiș. În 3 august 1919, primele detașamente ale armatei române au intrat în Timișoara”, a spus Nicolae Robu.
Edilul-șef spune că Timișoara este un oraș cu un spirit profund, elevat, un oraș care poate să exceleze în multe domenii.
„Eu sunt onorat să pot fi primarul unui oraș ca Timișoara, unui oraș cu un spirit profund, cu un spirit elevat, un oraș care știe și este capabil să dovedească că poate să exceleze în foarte multe domenii. Noi ne mândrim cu numeroasele priorități ale Timișoarei, dar ne mândrim și cu ceea ce am făcut în acești ani, noi înșine, noi trăitorii acestui oraș”, a completat primarul.
Potrivit edilului Timișoarei, cel puțin zece lucruri poziționează capitala Banatului foarte bine în România.
„Pot să vă spun că zece lucruri cred că ne poziționează foarte bine în România, și nu numai. Timișoara a fost desemnat, în acești ani, orașul cel mai dinamic din România. Apoi, orașul cel mai propice pentru investiții, cel mai prietenos cu mediul de afaceri, orașul cu cea mai mare creștere de exporturi, cu cea mai mare rată de creștere a turismului, cu cele mai mari investiții din veniturile proprii, cu cea mai scăzută rată a șomajului din România, desigur, între marile orașe. Este sub 1% rata șomajului la ora actuală în Timișoara. Este orașul cu cea mai ridicată calitate a vieții din România, orașul cu cea mai mare rată de absorbție a fondurilor UE, peste 95%, orașul cu cel mai complex sistem de transport în comun din România, orașul cu cele mai multe festivaluri din România… Am ales zece lucruri cu care noi, cu toții, timișorenii, ne putem mândri, lucruri care ni se datorează nouă tuturor, ca și comunitate. Le urez tuturor cetățenilor Timișoarei multă sănătate, succese, prosperitate, bucurii. (…) La mulți ani, Timișoara, La mulți ani stimați și dragi timișoreni!”, și-a încheiat Nicolae Robu discursul, în aplauzele celor prezenți.
Începând de miercuri, Timișoara are și cinci noi cetățeni de onoare: Viorica Bălan – inginer chimist, Marcel Nicolae Botscheller – coregraf al Casei Studenților și cel care a înființat formația de dans Reflex, Aurel Ardeleanu – sculptor, Decebal Anastasescu – doctor inginer, fost prefect și Ioan Olimpiu Marconi – sportiv.
Articole pe aceeași temă:
La multi ani, Timisoara! Programul manifestarilor dedicate zilei orasului
Citiți principiile noastre de moderare aici!