Un sondaj realizat de curând arată că 40% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăți în găsirea candidaților potriviți pentru posturile vacante din cadrul organizației. Vestea bună este că ponderea angajatorilor care se confruntă cu dificultăți a scăzut cu 14 puncte procentuale față de anul trecut, când angajatorii din România se aflau pe locul 7 global în privința percepției deficitului de talente, dar continuă să fie superioară atât mediei globale, cât și celei din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (EMEA), cu 4 puncte procentuale.
Pe locul întâi în topul posturilor vacante pe care angajatorii le consideră cel mai greu de ocupat se situează meseriașii calificați, urmați de ingineri și reprezentanții de vânzări. În ultimii 7 ani meseriașii calificați (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni etc.) și inginerii s-au aflat pe rând pe primele două locuri din top, fiind de altfel singurele poziții care nu au lipsit niciodată de pe lista celor greu de ocupat.
În 2014, în topul dificultăților de recrutare au intrat și managerii de proiect, precum și managerii și directorii IT, posturi care nu s-au regăsit printre primele 10 în niciuna din edițiile anterioare ale cercetării. Se pare că specialiştii din domeniul tehnologiei informaţiei aleg tot mai mult să îşi caute fericirea în alte ţări. Sunt probleme la angajare nu doar la manageri și directori, aflați pe locul 5 în top, ci și în privința personalului IT de nivel mediu și junior, aflat pe locul 7, în opinia angajatorilor, față de locul 8 în 2013. Probleme sunt şi în ceea ce priveşte recrutarea din vânzări.
„Pe plan global a atins cel mai acut nivel din ultimii 7 ani. Relativa scădere a presiunii deficitului de talente în România față de 2013 nu trebuie privită ca o corectare a raportului dintre cererea de forță de muncă și ofertă. Principala cauză a dificultăților indicate de angajatori nu este lipsa candidaților, care îi afectează doar în proporție de 30%, ci lipsa competențelor profesionale specifice postului, pe care o reclamă mai mult de jumătate dintre cei chestionați” a declarat Valentin Petrof, director general în cadrul unei societăţi din domeniul plasării forţei de muncă.
Angajaţi slab pregătiţi profesional
54% dintre angajatorii din țara noastră au declarat că principalul motiv pentru care întâmpină dificultăți în găsirea talentelor potrivite este lipsa competențelor profesionale specifice, tehnice. Aceasta se întâlnește predominant în recrutarea de meseriași și muncitori calificați, unde 35% dintre angajatori identifică un obstacol în lipsa calificărilor și certificărilor necesare. Lipsa de candidați sau numărul insuficient al acestora este o cauză importantă a deficitului de talente în opinia a 30% dintre angajatori. Ocuparea posturilor vacante este împiedicată și de lipsa de experiență a candidaților, consideră 21% dintre angajatorii români, precum și de lipsa abilităților interpersonale și de relaționare la locul de muncă, spun 16% dintre angajatori.
„Deficitul de talente are un impact imediat asupra productivității și competitivității angajatorilor și a economiei în general”, a mai spus Valentin Petrof.
Ultima listă cu locurile de muncă disponibile arăta că în Timiş sunt 632 de poziţii, din cele mai diferite domenii: de la şoferi, ospătari, zugravi, psihologi, lucrători comerciali, până la asistenţi medicină.
Citiți principiile noastre de moderare aici!