Este cea de-a XIV-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari, iar lumea vine, se uită, cumpără, deşi nu sunt atâţia vizitatori cât era de aşteptat. Intrarea este liberă. Duminică este ultima zi de târg. Mai aveţi timp, până la ora 20, să faceţi o vizită. O oală de sarmale (fără conţinut!) costă 50 de lei, dar găsiţi și cu 40 sau chiar şi cu 60 de lei.
O covată de pâine costă între 50 şi 80 de lei. Puteţi lua o ulcică mică cu 3 lei, o farfurioară bogat decorată, din lut, cu 5 lei, un bol cu 15 lei şi alte produse din lut. La mare căutare sunt cerceii croşetaţi, cu 5 lei, gulerele croşetate, cu 10 lei, ori alte lucruri care ies din mâna acestor meşteri populari. O perdea făcută de mână ajunge până la 350 de lei sau mai sus, dar aveţi şanse să găsiţi şi la 150-200 de lei. În ceea ce priveşte mâncarea, şi aici aveţi de unde alege – o roată de caşcaval afumat ajunge pe la 40 de lei, iar o fleică de pastramă de oaie, aşa numai “de gust”, costă vreo 10 lei.
Găsiţi de toate, de la coşuri împletite până la ia tradiţională românească. Aici, la ie, preţurile variază, şi încep de la 350 de lei.
“Suntem în plină desfăşurare a Târgului Meşterilor Populari. Timpul a ţinut cu noi. Din toată ţara au venit meşteri populari, este extraordinar, deoarece ei sunt tot mai puţini. Este îmbucurător că vin timişorenii, nu cum mi-aş dori eu sau meşterii populari, dar, totuşi, timişorenii vin şi sper ca pe parcursul zilei cât mai mulţi timişoreni să vină, să vadă ce produc aceşti oameni minunaţi cu propriile lor mâini. Aici, de fapt, nu e nimic altceva decât suflet românesc, din trecut, pe care ei încearcă să-l reîmprospăteze”, spune Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara.
În aceeaşi locaţie, Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, prin Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Timişoara organizează Târgul Regional pentru Artizanat şi Meşteşuguri din Regiunea Vest. Acest eveniment se desfășoară concomitent cu cea de-a XIV-a ediție a Târgului Meșterilor Populari organizat de Muzeul Satului Bănățean.
“Târgul Regional pentru meșteșuguri și artizanat este o acțiune culturală. Meșterii populari veniți din toată țara îi vor încânta pe vizitatori cu rodul muncii lor migăloase. Expozanții dau ocazia vizitatorilor nu numai să achiziționeze produsele finite, dar și să înțeleagă modul în care acestea sunt realizate, care sunt materialele folosite și cât de importantă este transmiterea meșteșugului din generație în generație”, spune Adrian Păşcuţă, directorul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Timişoara.
Alte articole pe aceeași temă:
Mesteri populari din toata tara vin in weekend la Muzeul Satului din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!