Vă reamintim, vineri, 27 octombrie, Asociația Salvați Copiii a prezentat rezultatele unui studiu privind copiii ai căror părinți lucrează în străinătate, în cadrul unei conferințe la Consiliul Județean Timiș.
Potrivit datelor culese, vârsta medie a copiilor cu mame plecate în străinătate este de 11,3 ani, respectiv 8,2 ani pentru copiii cu tatăl plecat la muncă. Aceste cifre ridică întrebarea: Cine are grijă de copiii care rămân în România?
Părinții români tind să plece pentru a lucra în țări precum Austria, Germania, Italia și Spania. Din cauza distanței, aceștia ajung acasă doar de câteva ori pe an. Astfel, copiii sunt crescuți de părintele rămas sau de bunici. Din această cauză, copiii trec printr-o responsabilizare prematură, fiind obligați să se ocupe de treburile casei.
„Bunica e mereu bolnavă acum. Mai demult a fost mai bine. Și îmi spune să îmi văd de treburile mele, să fac treabă în gospodărie și să nu mai visez tot felul de lucruri și tot felul de meserii. Că locul meu e aici să am grijă de ea. Dar eu îmi doresc altceva. Și îmi vine să plâng că nici pe bunica nu pot să o las. Că ea m-a crescut”, a mărturisit o fată de 13 ani.
Plecarea părinților are efecte și asupra educației copilului. Absenteismul școlar este mai ridicat în rândul copiilor cu părinți plecați. Lipsa focusului pe educația copilului duce și la comportamente dăunătoare precum violență, consumul alcool și alte substanțe. Totuși, din cauza stigmei existente față de copiii care se află în această situație, ei sunt la rândul lor agresați fizic și verbal de către colegi sau cadre didactice.
„După ce a plecat tata a fost rău. M-am săturat să îmi spună mama că am rămas «bărbat» în casă. Eu nu vreau să fiu bărbat. Eu vreau să fiu un copil și să mă joc cu ceilalți copii, nu să fac treabă toată ziua” (băiat, 9 ani)
„Nu aș putea să vă spun dacă este mai bine sau nu că a plecat. Este mamă… mă iubește, ține la mine, dacă am nevoie de ceva mă ajută. Dacă am nevoie de un sfat este lângă mine cu vorba, dar cum de obicei este plecată în străinătate, nici nu vreau prea mult să o îngrijorez sau s-o supăr cu ale mele, pentru că are și ea supărările și problemele ei și știu că a plecat pentru mine, să-mi fie mai bine. Și trebuie să înțeleg și să accept că așa este bine. Dar câteodată mă doare de cred că am urme pe inimă” (fată, 12 ani)
„Mi-aș dori să vină tata, că m-am săturat! M-am săturat să muncesc! Eu sunt doar un copil. Am numai 9 ani. Și fratele meu doar 8. Noi nu suntem bărbați cum zice mama. Sunt lucruri pe care nu pot să le fac, că sunt treburi grele. Mă dor mâinile, mă doare spatele de la gălețile de apă pe care le car pentru animalele din curte. Sunt obosit de nu pot să dorm. Vreau să mă joc, nu să muncesc până seara! (îi curg lacrimile)” (băiat, 9 ani)
Acestea sunt câteva dintre mărturisirile dureroase ale copiilor. Plecarea părinților le afectează semnificativ starea psihologică. Au adesea stări și sentimente de singurătate, tristețe, oboseală, nervozitate, stres și lipsă de energie. Unii au apelat la consiliere psihologică, dar din păcate nu toți copiii au această posibilitate. Chiar dacă se simt mai puțin ocrotiți și iubiți decât ceilalți copii, ei încearcă să treacă singuri peste aceste sentimente.
Asociația Salvați Copiii România luptă să îi ajute pe copiii aflați în această situație prin programul „Protecție și educație pentru copiii afectați de migrația pentru muncă în străinătate”.
Scopul programului este acela de a-i ajuta pe copiii rămași singuri acasă, dar și pe părinții sau persoanele în grija cărora au rămas copiii să depășească această perioadă de criză, prin dezvoltarea de servicii destinate acestora. Intervențiile programului sunt structurate în cadrul a două componente principale: servicii de intervenție directă pentru copii și familii și servicii de informare și consiliere. Un astfel de centru care vine în ajutorul copiilor se găsește și în Timișoara la Școala Gimnazială nr. 1.
Trimite articolul
XRealitatea este simpla și clară. Din cei care au plecat un procent mic au plecat pentru că trebuia să plece, in sensul că au ajuns foarte buni in domeniul lor, aici nu mai era loc de avansat și au plecat dincolo. Firme multinaționale au promovat anumiți oameni în funcții mai mari la sediul mama de buni ce erau. Apoi mai sunt iarăși cazuri rare de oameni care și-au găsit dragostea pe dincolo și atunci au plecat dincolo. Dar ăștia poate sunt 1-2-5% din cei plecați. Restul au plecat după câinii cu covrigii in coada, au plecat cu vise de preamărire, au plecat că niște șobolani dintr-o barca care lua apa.
Dacă nu plecau și puneau mana aici sa munceasca Romania era mult mai departe. Financiar și social. Dar plecarea lor și lăsarea familiilor in spate, a creat un dezechilibru financiar și social major. Noi, “fraierii” care am rămas plătim pensii, școlarizare, spitalizare, etc la părinții și copii celor care au plecat. Asta financiar. Social și mental exact ce zic copii in articol, o să devină o generație de sălbatici, frustrați, dezechilibrați cu care copii noștri se vor lupta.
Așa că “mulțumiți” diasporei pentru situația în care ne aflăm!
-
Unde era Romania ma ? ca sobolanii ? sobolanii is aia carora le platesti tu milioane grele lunar iar pensionarii mor de foame dupa o viata de munca . Poate tu iti permiti sa ti ajuti parintii de acasa bravo tie, si inca ceva, Romania e departe e foarte departe 🙂
-
Simt ca o iau razna de fiecare data cand aud chestia cu “pensionarii mor de foame dupa o viata de munca”. Mai conteaza si cu ce te-ai ocupat si cu cat ai contribuit la buget, nu doar ca ai fost in dobitoc si ai lucrat si tu portar la intreprindere 30 de ani… Tu stii cat se contribuia la bugetul de pensii pe vremea lui Ceausescu? 2-3% din salariu… Daca ar fi sa primeasca lumea pensie in functie de contributii, nu ar avea nici bani de paine.
-
nu muriti de foame alienatilor, carati cosuri pline prin supermarket toata ziua. prostii care va platesc pensiile gasesc rafturile goale cand ies de la munca. unde castiga putin peste pensiile voastre. in plus marcel va tot da sa-l mai stampilati o data (ca sa vi-i ia dupa prin inflatie si medicamente)
-
1&2: am auzit ca batranetea e o boala de se ia. probabil ca o sa ajungeti si voi la o varsta inaintata si o sa vina unul cu muci in nas sa va spuna ca el nu vrea sa va plateasca pensia.
cei care acum ies la pensie, aveau 30 de ani la Revolutie. doar zic, ca tot o dati cu ceausescu. Sau cu ciolacul
-
-
-
NU! si cei plecati si cei ramasi dar mai ales altii care fac diverse jocüri la cu totul alt nivel(malta? brx?) au partea lor de vina. si cei plecati si cei ramasi sunt si victime, si ale lor dar si ale vremurilor. cine a ramas, n-a ramas din patriotism, sa fim seriosi. cine a plecat, n-a plecat nici ala din patriotism(m-am saturat de povestea cu vai cati bani trimit ei in tara), dar nici din lipsa de patriotism si in niciun caz pentru a nu contribui pentru pensii si mai stiu eu ce ai insirat tu. drama copiilor ramasi e o drama, n-ai ce sa te aberezi pe tema asta cu nu stiu ce lupta cu vai dom’le ailaltii “echilibrati”🤪, “nefrustrati”🤪 si “civilizati”🤪. Ii vad pe cei dusi la scoala de parinti. sai in parc cu parintii. sau pe strada.sau in autobuz. si-s multi salbatici, nesimtiti, necivilizati, rasfatati scarpinati intre coarne ori abandonati cu un ecran in mana. etc etc. as putea zice multe despre ce “educatie” dau parintii de-aici copiilor lor… dar articolul este despre altceva. o drama.
Io multumesc simpaticilor🤪 ca tine (…daca nu e si fudul) pentru situatia in care ne aflam. asadar multumesc:#🤪
-
Probabil ca’Timisorean’ a vrut sa spună ca copii rămași cu un părinte devin frustrați și nu mai au un echilibru emoțional din partea ambilor părinți exact cum în articol însăși copii au descris ca se simt.era un slogan: ” nu tăia aripile copilăriei cu regulile tale absurde de adult, copilăria nu se mai întoarce niciodată.”
-
-
Foarte adevărat tot ce ai scris.
-
Pariu că naiitupeul sa le spui asta in față și celor care au plecat în Vest pe un salariu decent, din care sa SUPRAVIETUIASCA MĂCAR…pe care in Romania nu aveau nicio șansă să-l primească.
Dovada că Lidl&co plătește în România salarii DE TREI ORI MAI MICI că în Germania , deși PROFITURILE lor in Romania și Balcani SUNT DUBLE față de magazinele din Germania😲😡 Ce fac PARLAMENTARII și Sindicaliștii noștri?! -
trebuiau sa ia copiii cu ei si sa fie impreuna
Mulțumim din inimă “partidului” care e în toate cele câte sunt și armatelor de votaci avorton care au vândut viitorul copiilor și nepoților lor pentru un kil de mălai și o galetusa de plastic roșu…
-
Îmi este milă de acești copii, rămași singuri, fără părinții lor. Ma gândesc că le este greu,le este dor de părinții lor. Poate ca ii maturizează munca pe care o făceau părinții lor, dar mulți sunt prea mici pentru aceste responsabilitati. Generații de copii sacrificați pe nedrept, de politicieni, de societatea mizera în care trăim.
-
asta ai “gandit”-o tu sau ai preluat niste clisee de la “aia buni”? poti sa ne faci un tabel cu cresterea economica, cresterea puterii de cumparare, nr de km de autostrada si ce mai vrei tu in functie de “culoarea galetusei”? si poate ne zici si cu integrarea euroatlantica cine ce si cum? Nu? fa o magie si devino mai putin simpatic🤪 ca doar o magie te mai salveaza
# cdr? pnl? pdl? usr? pdsr/psd?
#🤪
Mda,dacă rămâneau în tara pe salariul minim pe economia am fi avut 2 000.000 de superbogati,nu 1.000.000 ca acum.Si România era ajunsa departe…cam pe lângă Africa…Ma întreb dacă tu,care plătești toate taxele ca să aibă politicienii&comp. ce ciuguli trăiești din vreo 2.000 lei/luna.
Lăsați copiii în pace! Nu le furați copilăria! Nu le distrugeți sanatatea fizică, sufletească, mentală. Sunt copiii voștri. Lasati:i sa se joace. Sunt copii.