La începutul anului, pe când documentația tehnico-economică (faza PT) era încă în lucru, se vorbea de un cost estimat de 1,63 de milioane de lei, TVA inclus. Documentația a fost finalizată și predată în septembrie, iar în ședința din 19 decembrie, consilierii locali au aprobat o actualizare a devizului general și a indicatorilor tehnico-economici.
Acum, vorbim de o valoare de 3,07 milioane de lei, TVA inclus.
Anexele hotărârii aprobate joi indică și motivele: „creșterea costurilor privind materialele și forța de muncă a generat o modificare semnificativă a valorii obiectivului”.
Primăria estimează peste 2.000 de vizitatori lunar
Ultima dată, spațiul de 213 metri pătrați a fost folosit ca magazin de pânze, pensule și vopsele, fiind în administrarea Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Timișoara. Asta se întâmpla în urmă cu mai mulți ani, iar acum a ajuns în paragină.
În 2020, însă, au fost anunțate planuri concrete privind „reintroducerea în circuitul galeriilor de artă din Timișoara”.
„Prin reabilitarea Galeriei de Artă, se preconizează un număr de 4 evenimente lunare cu cca 50 de participanți și un număr de aproximativ 2.400 de utilizatori/an.
Prin implementarea investiției se vor crea premisele creșterii importanței culturii, factor care stimulează creșterea economică, respectând principiile dezvoltării durabile şi ale protecției mediului. De asemenea, prin implementarea proiectului se va asigura creșterea calității vieții locuitorilor din zonă”, se mai arată în anexele hotărârii.
Practic, fragmentul de cetate va necesita lucrări de schimbare a tâmplăriilor, reabilitare și schimbare de finisaje, instalații sanitare, termice și electrice. La anvelopa din strat vegetal nu se va interveni, dar se va amenaja spațiul exterior din fața accesului principal.
Planurile din ultimii ani
În vara anului 2020, pe finalul mandatului fostului primar Nicolae Robu, primăria anunța că are planuri pentru transformarea ruinei de vizavi de Parcul Botanic. Atunci, consilierii locali chiar aprobaseră noua funcționalitate de galerie de artă a imobilului. Ulterior, fusese demarată și licitația pentru „servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție DALI+PT Reabilitare galerie de artă”, una de 23.000 de euro. Transformarea era gândită în contextul „aprobării candidaturii Municipiului Timișoara și a angajamentului de susținere financiară în perioada 2017-2022 pentru participarea Municipiului Timișoara la acțiunea Uniunii Europene «Capitală Europeană a Culturii» pentru anul 2021 în România”.
După alegerile din toamna aceluiași an, odată cu schimbarea administrației, s-au schimbat și prioritățile. Noii conducători ai primăriei au anulat atunci licitația, dar au revenit asupra intențiilor anterioare câteva luni mai târziu, la începutul anului 2021. În februarie a fost și atribuit direct contractul pentru proiectare, către SC Novartis SRL, la puțin peste 88.000 de lei (cca. 18.000 de euro). Intenția de atunci a primăriei era să obțină bani de la Institutul Național al Patrimoniului, dar cererea depusă pentru „Timbrul Monumentelor Istorice – Subprogramul 2” a fost respinsă în cadrul concursului.
Până la urmă, în iulie 2022, consilierii locali au aprobat „documentația tehnico-economice-faza D.A.L.I., pentru obiectivul «DALI+PT Reabilitare Galeria de Artă», Calea Alexandru Ioan Cuza, nr. 2, Timișoara, Timiș”. Din toamna anului 2022 nu au prea mai existat noutăți. În ianuarie 2024, reprezentanții primăriei explicau pentru Tion că urmează să fie lansată licitația pentru execuție, însă nu ofereau niciun termen propriu-zis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!