Regiunea Vest știe să cheltuie banii europeni alocați. De exemplu, pentru dezvoltarea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii numărul de cereri de finanțare depuse depășește cu mult valoarea alocată acestor axe.
În cadrul apelului de proiecte 2.1A Microîntreprinderi au fost depuse 364 de proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de 55,13 milioane euro adică 200,04% din alocarea regională pentru acest apel de proiecte, care este de 27,56 milioane de euro. Dintre acestea, 111 de proiecte au fost deja contractate, 95 proiecte sunt transmise la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional spre contractare, 13 proiecte se află în etapa de precontractare, iar 145 de proiecte au fost respinse, retrase sau reziliate.
În cadrul apelului de proiecte 2.2. IMM au fost depuse 68 de proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de 36,02 milioane euro, valoare ce reprezintă 176,92% din alocarea regională pentru acest apel de proiecte (alocarea regională este de 20,36 milioane de euro). Dintre acestea, 13 proiecte au fost contractate, 28 proiecte sunt transmise la Autoritatea de Management POR spre contractare, 13 proiecte se află în etapa de precontractare, iar 14 de proiecte au fost respinse sau retrase.
Cea mai bună veste legată de acest tip de finanțări este că oamenii au învățat să ceară banii de la UE, dar mai ales că reușesc să ducă la bun sfârșit proiectele, fără a fi nevoiți să returneze banii pentru că nu respectă clauzele contractuale stricte.
„Oamenii au învățat să ceară bani europeni. Mai mult, ei au învățat să deruleze aceste proiecte. Numărul cazurilor în care banii trebuiau returnați din cauza nerespectării condițiilor a scăzut enorm. Cei responsabili cu implementarea vin la noi, la ADR Vest și cer informați, acolo unde nu știu cum să aplice contractul”, ne declarat Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!