Olimpiada Națională de Geografie se organizează doar începând de la clasa a VIII-a. Astfel, elevii care sunt pasionați de această materie, dar care sunt din clase mai mici, trebuie să se orienteze spre alte concursuri. Cei de la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” Timișoara, conduși de profesoara Adriana Bozgan, de exemplu, au mers în acest an școlar la „Școala cu ceas” și la „Terra”.
Concursul „Școala cu ceas” este organizat în fiecare an de Şcoala Gimnazială „Take Ionescu” Râmnicu Vâlcea. Este interdisciplinar, având pe lângă geografie și o probă de istorie, se adresează elevilor din clasele V – VIII, are caracter național, dar nu este susținut financiar de Ministerul Educației, astfel că elevii trebuie să plătească din propriul buzunar deplasarea. Pe de altă parte, Concursul Național „Terra” are sprijinul ministerului și presupune și organizarea unor faze județene.
Elevii timișeni care au obținut premii la „Terra” au fost și premiați marți, 6 iunie, împreună cu colegii lor mai mari de la olimpiadă, de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, într-un eveniment organizat la Universitatea de Vest din Timișoara.
Rezultatele obținute de elevii de la „Peda”
La Concursul Interdisciplinar „Școală cu Ceas”, elevii Colegiului Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara au obținut șapte premii I, un premiu II, două premii III și trei mențiuni, după cum urmează:
- Clasa a V-a: Carolina Roescu – premiul I, Sofronie Tiberiu – premiul II, Tota Ania Maria – mențiune;
- Clasa a VI-a: Marian Bogdan – premiul I și cupa, Booveanu Ștefan – premiul I, Ciucioiu Eduard – premiul I, Nadia Poenar – premiul I, Baci Irina – premiul III, Tenovici Andreea – premiul III;
- Clasa a VII-a: Lugojan David – premiul I, Boldus Cristian – mențiune, Suciu Sofia – mențiune;
- Clasa a VIII-a: Stânga Daniel clasa a VIII – premiul I.
La etapa județeana a Concursului Național de Geografie „Terra”, aproximativ aceiași elevi au obținut un premiu I, un premiu II, două premii III, un premiu al SGR și șapte mențiuni. Mai exact:
- Clasa a V-a: Roescu Carolina – premiul III, Sofronie Tiberiu – mențiune, Toța Ania – mențiune;
- Clasa a VI-a: Poenar Nadia Maria – premiul III, Țenovici Andreea – premiul SGR, Baci Irina – mențiune, Ciucioiu Eduard – mențiune, Marian Bogdan – mențiune;
- Clasa a VII-a: Călugăr Marco – premiul I, Lugojan David – premiul II, Bolduș Cristian – mențiune, Avram Ana Maria – mențiune.
La etapa națională a aceluiași concurs, elevii de la „Pedagogic” au obținut trei locuri I și o mențiune. Premiile au fost obținute la clasa a VI-a de Poenar Nadia și la clasa a VII-a de Lugojan David și Călugăr Marco. Mențiunea a fost obținută la clasa a V-a de Roescu Carolina.
În plus, profesoara Adriana Bozgan a avut și un elev, Daniel Stângă, care a obținut premiul SGR la faza națională a Olimpiadei de Geografie, desfășurată la Pitești. Anterior, tot acesta obținuse premiul I la faza județeană. Tot la faza județeană, și alți doi elevi de la Pedagogic au obținut rezultate importante: la clasa a X-a, Balaci Bogdan aluat premiul SGR; la clasa a XII-a, Jianu Daniela a obținut premiul III.
Ce îi motivează pe elevi
Pentru a vedea ce îi motivează pe elevi să participe la concursurile școlare de geografie, am stat de vorbă cu profesoara coordonatoare Adriana Bozgan. Poate surprinzător, elevii nu sunt motivați doar de diplome și nici măcar de eventualele burse pe care le primesc. Dacă le primesc, pentru că nu toate concursurile sunt recunoscute de minister.
„«Școala cu ceas» se ține anual la Vâlcea. A fost neașteptat de bine anul acest. Au fost destui copii care au dorit să meargă și, în plus, au fost de acord și părinții. Nu este chiar ușor să îi lași în iarnă, în februarie, să plece de acasă. Copiii sunt buni și se vede că le place geografie și că învață. Unele dintre aceste concursuri sunt finanțate de Ministerul Educației, dar concursul «Școala cu ceas», deși este unul național, nu este finanțat. Practic, am dat bani din buzunar pentru a participa, nu s-a decontat acel transport, iar elevii cu rezultate nu primesc bursă de performanță. Eu le-am spus că nu este vorba doar despre bani și nici măcar de diploma pe care o primesc. Le-am spus de la bun început că este frumos, că este bine să își testeze cunoștințele și concurează cu alți elevi din țară, că leagă prietenii”, a spus pentru Tion profesoara Adriana Bozgan.
Trimite articolul
XFelicitări copiilor și profesoarei!