După emiterea ordonanţei va urma procedura clasică, birocratică, până când schimbările vor şi deveni realitate. „Deocamdată documentul este doar un anunţ, nu se ştie încă nimic clar despre modul de aplicare. Într-adevăr, am fost informat despre modificare, am şi participat la o videoconferinţă cu ministrul Finanţelor. Dar, deocamdată nu am date despre modul în care ordonanţa va fi aplicată”, ne-a declarat directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş, Mircea Călin. Până la sfârşitul lunii în curs se aşteaptă publicarea ordonanţei de urgenţă. Va urma elaborarea normelor de aplicare şi abia apoi va fi clar ce şi cum va fi modificat.
Vizaţi de schimbare sunt agenţii economici care au o cifră de afaceri de 35.000 de euro şi active în valoare de până la 35.000 euro, înregistrate până la 31 decembrie anul precedent. Firmele respective vor întocmi în loc de cinci situaţii financiare două, vor întocmi un bilanţ şi un cont de rezultate simplificate, nu vor mai întocmi situaţia fluxurilor de numerar, situaţia modificării capitalului şi notele explicative. Conform datelor Guvernului, un număr de 349.000 de firme vor ţine un sistem simplificat de contabilitate.
O altă modificare extrem de importantă prevăzută în ordonanţă mai spune că firmele ce vor beneficia de contabilitatea simplificată vor aplica un plan de conturi care va cuprinde doar 50 de conturi, în loc de aproximativ 400 de conturi câte sunt în prezent. Bilanţul contabil va putea fi depus anual şi nu semestrial, cum este în varianta clasică a contabilităţii. Actele vor putea fi întocmite şi de către cei care sunt doar absolvenţi de studii economice superioare, ceea ce reprezintă un element de noutate în legislaţia românească, nu doar de către experţii contabili.
Contabilii vor avea mai puţin de lucru
Măsura este considerată ca fiind bună atât de către cei din Finanţe, dar mai ales de micii patroni. „Deocamdată nu putem estima câţi agenţi economici se vor încadra în condiţiile pentru a beneficia de contabilitate simplificată. Aceasta până la finalizarea procesului de depunere a bilanţurilor contabile referitoare la activitatea pe 2010”, a precizat Mircea Călin. Avantajul este în favoarea agenţilor economici, spune şeful Finanţelor timişene, pentru că birocraţia va fi mult redusă.
De cealaltă parte, cei vizaţi direct spun că mai bine se reduceu impozitele, dar e bine şi cu hârtii mai puţine. „Până acum plăteam cam 100 de euro pe lună pentru un contabil. Îl vedeam o dată pe lună îi dădeam actele şi cam atât. Poate că va fi mai puţină activitate, e mai uşor pentru ei. Un tânăr economist poate îmi cere mai puţin, că şi vânzările la magazin au scăzut mult. E un pas înainte”, ne-a declarat Ioan Hromei, proprietarul unui magazin de cartier.
M. Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!