Evenimentul a avut loc în cadrul seminarului internaţional de microchirurgie care reuneşte la Centrul Pius Brânzeu medici din România, Italia, Polonia şi Israel. „Cred că pur şi simplu am avut norocul să fiu omul potrivit, în locul şi la timpul potrivit. Un mare medic, unul dintre părinţii microchirurgiei, m-a rugat să fac o aţă suficient de subţire pentru a sutura la nivel vascular. Am produs această aţă chirurgicală şi mulţi ani am fost singurii care am putut face asta. Apoi a fost nevoie să producem cele mai subţiri ace chirurgicale, de 150 de microni diametru, un microscop cu care chirurgii să vadă ce si cum „cos” cu acea aţă. Apoi de un instrument de vasodilatare şi de multe alte instrumente care să le permită să realizeze acele operaţii revoluţionare. Pe de o parte erau acele minţi strălucite de medici, iar de cealaltă parte nevoia de a forma meseriaşi în stare să realizeze acele instrumente extrem de fine. (…) Sunt fericit să mă aflu la Timişoara şi să susţin acest program, este unul dintre cele mai sofisticate şi performante centre dedicate microchirugiei din Europa”, a declarat Werner Spingler, la ceremonia desfăşurată la Calpe Gallery, în Bastionul Cetăţii. Şi astăzi, instrumentele marca S&T sunt considerate cele mai bune din lume şi sunt cele mai râvnite de microchirurgi. Werner Spingler a primit o Diplomă de onoare din partea Societăţii Române de Microchirugie Reconstructivă, înmânată de conf. univ. dr. Lucian P. Jiga – preşedintele SRMR.
În perioada 17-20 octombrie 2012, Centrul Pius Branzeu găzduieşte a 31-a ediţie a Seminarului Practic Internaţional de Microchirurgie a Vaselor şi Nervilor. Acest seminar este unul dintre cele mai apreciate programe europene de training în microchirurgie, fiind acreditat de Societatea Mondială de Microchirurgie Reconstructivă şi de Comisia Europeană de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Estetică, iar medicii cheltuie aproximativ 1000 de euro pentru a participa la el. În acest an, la cursul cu numărul 31 iau parte 18 medici rezidenţi din România, Polonia, Italia şi Israel. Chiar dacă astfel de seminarii de microchirurgie se mai desfăşoară la Paris, la Linz, în Frankfurt şi la Basel, ei au ales Timişoara „datorită expertizei excepţionale a seminarului de aici”, a explicat unul dintre participanţi. În plus, dacă în ţări precum Italia sau Germania trainingul pe şobolani e tot mai dificil, datorită legislaţiei de protecţie a animelelor, în România medicii se antrenează în continuare pe organisme vii. Bursa de Training în Microchirurgie Werner Spingler, în valoare de 1000 EUR, este oferită o dată pe an, câştigătorul fiind acum dr. Lorenz Larcher, Salzburg, Austria. El a mai primit, alături de diplomă şi premiu, un instrument S&T pentru dilatarea vaselor sangvine, gravat cu numele lui.
„Fiecare seminar beneficiază de expertiza unor lectori internaţionali invitaţi. Cu ocazia acestui curs lectorii prezenţi la Timişoara sunt dr. Luigino Santecchia (Roma, Italia) şi dr. Bartosz Mankowski (Poznan, Polonia). Cei doi chirurgi plasticieni s-au iniţiat în microchirurgie la Timişoara. Odată reveniţi acasă, ei au înfiinţat fiecare câte un compartiment de microchirurgie reconstructivă, pe care acum îl conduc şi unde aplică cu succes microchirurgia clinică, pentru a remedia defecte cauzate de îndepărtarea cancerului, a cicatricilor postarsură sau a defectelor congenitale” a precizat prof. univ. dr. Mihai Ionac – coordonatorul Programului de Training în Microchirurgia Reconstructivă.
Trist paradox, în vreme ce Timişoara este recunoscută drept un reper al performanţei în microchirurgie şi medici din toată Europa vin să se şcolească aici, Clinica de Microchirugie din cadrul Spitalului Judeţean din urbă se zbate, de ani de zile, într-o criză de spaţiu gravă şi meschină. „Ca în multe alte domenii, în România perormanţa nu are legătură cu recunoaşterea. Dar noi sperăm în continuare că situaţia îşi va găsi o rezolvare şi luptăm în fiecare zi pentru asta”, a mai declarat profesorul Mihai Ionac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!