Miercuri, 24 ianuarie, românii vor sărbători Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Aceasta a fost, practic, prima etapă în crearea statului unitar român modern.
„Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la București ca domnitor al Țării Românești, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iași domnitor al Moldovei, este ziua în care s-au împlinit aspirațiile naționale ale revoluționarilor de la 1848, care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept «cheia de boltă fără de care s-ar prăbuși întreg idealul național»”, amintesc reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.
Astfel, miercuri, Ministerul, împreună cu autoritățile locale, vor organiza în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 165 de ani de la înfăptuirea acesteia.
Manifestările de la Timișoara
Vă amintim că, la Timișoara, în premieră, manifestațiile de Ziua Unirii Principatelor Române vor avea loc în Piața Unirii. În mod normal, acestea se desfășurau în fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean Timiș de pe bulevardul Take Ionescu, unde este și un bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
La inspectorat se desfășoară lucrări de reabilitare, iar în curtea acestuia este amplasat un container, lucru care împiedică desfășurarea manifestațiilor. O opțiune era mutarea acestora și în Piața Libertății, însă aici este amplasat patinoarul. Până la urmă s-a ales Piața Unirii, iar obligatoarea depunere de coroane se va desfășura la placa comemorativă amplasată pe clădirea restaurantului „Café Cuza”.
Program
Iată care ar fi programul manifestațiilor:
Piața Unirii – în fața Muzeului de Artă
- 10:00 – 10:05 Realizarea dispozitivului și întâmpinarea persoanei oficiale:
– prezentarea onorului;
– salutarea Drapelului de Luptă;
– ocuparea locului în dispozitiv;
– intonarea Imnului Național al României; - 10:05 – 10:15: Oficierea serviciului religios;
- 10:15 – 10:25: Alocuțiuni;
Placa comemorativă amplasată pe clădirea restaurantului „Café Cuza” la intersecția străzii Eugeniu de Savoya cu Episcop Augustin Pacha
- 10:25 – 10:30 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori;
Piața Unirii – în fața Muzeului de Artă
- 10:30 – 10:35 Defilarea Detașamentului de Onoare Piața Unirii;
- 10:35 – 10:40 Încheierea ceremoniei cu interpretarea instrumentală și cu voce a cântecului „Hora Unirii”.
Trimite articolul
XLa 24 Ianuarie s-a nascut la Timisoara super talentatul actor de film si de teatru Silviu Stanculescu .
frigz tot n-a cuvantat nimic pe tema asta? da’ mai vrea cetatenie romana?