Vă reamintim, un grup de afgani s-a încăierat, luni, în zona Gării de Nord, iar o persoană a murit și alta a ajuns la spital. Detalii AICI.
Potrivit lui Zoltan Nemeth, reprezentantul guvernului în teritoriu, gestionarea situației migranților din județul Timiș este o prioritate a structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Prefectul susține că are întâlniri săptămânale cu reprezentanții MAI, pentru căutarea soluțiilor legale privind evoluția fenomenului migrației în Timiș.
„Numărul mare de migranți care au ajuns în județul Timiș creează, într-adevăr, o provocare pentru autorități. Structurile MAI au un plan de măsuri, parte dintr-un management integrat, iar fiecare dintre structurile MAI au atribuțiile stabilite, fiind implicate în principal în gestionarea acestui subiect Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră și Inspectoratul Generală pentru Imigrări.
Subiectul migranților aflați în locurile publice sau în locații clandestine (case părăsite), nu este de competența Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, fiind o chestiune ce ține de ordinea publică. Instituțiile implicate în CJSU pot face, eventual, o informare privind situația actuală a migrației”, explică prefectul Zoltan Nemeth.
El îi răspunde astfel președintelui CJ Timiș, Alin Nica, care a cerut o ședință de urgență a CJSU după crima de la Timișoara.
Avem Autoritatea Teritorială de Ordine Publică
„Fiind un subiect ce ține de ordinea publică, o eventuală discuție și consultare formală pe îmbunătățirea măsurilor de ordine publică în municipiul Timișoara și județul Timiș, poate avea loc în ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) al cărui președinte recent ales este președintele Consiliului Județean Timiș.
În calitate de prefect, una dintre primele măsuri luate a fost demararea procedurilor pentru constituirea noului ATOP, deoarece, de la alegerile locale din septembrie 2020, nu era actualizată componența ATOP. În acest moment ATOP este constituit și poate funcționa”, a completat reprezentantul guvernului în teritoriu.
Autoritatea Teritorială de Ordine Publică și-a ales la începutul lunii aprilie reprezentanții. Structura este un organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, ce funcționează pe lângă Consiliul Județean Timiș. Din ATOP fac parte reprezentanți ai poliției, ai pompierilor, ai prefecturii, dar și consilieri județeni. Comunitatea este reprezentată în ATOP de fostul prefect de Timiș Liliana Oneț, Florian Mihalcea și Lia Lucia Epure.
Revenind la crima de luni seară dintre migranți, prefectul de Timiș spune că aproape 90% dintre migranții identificați și legitimați de oamenii legii în cursul serii de luni au forme legale de ședere în România, în baza cărora au dreptul să se deplaseze liber pe teritoriul țării, ca orice alt cetățean.
Zoltan Nemeth spune că a cerut o informare privind evenimentul din 19 aprilie de la MAI, dar și măsurile care se vor lua pentru asigurarea ordinii publice în perioada următoare.
UPDATE. Alin Nica reacționează: „Prefectul se află în eroare”
După lămuririle date de prefectul Zoltan Nemeth, președintele CJ Timiș spune că, deși Autoritatea Teritorială de Ordine Publică este constituită, aceasta nu este validată.
„Referitor la declarația prefectului Zoltan Nemeth care a anunțat că ATOP Timiș (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) este constituit și funcțional, aduc la cunoștința publicului că prefectul se află în eroare: ATOP Timiș este constituit dar nu este validat, lucru care urmează să se întâmple în data de 28 aprilie 2020. Acesta a fost motivul pentru care am solicitat o ședință extraordinară a CJSU (Comitetului Județean pentru Situații de Urgență) pe tema migranților din Timișoara și din județ.
Este ciudat faptul că prefectul nu cunoaște datele de mai sus deoarece ATOP Timiș s-a constituit chiar prin ordinul dânsului. Însă puține lucruri mă mai miră după ce primarul Timișoarei a anunțat astăzi în conferință de presă că așteaptă de la CJ Timiș un spațiu pentru cazarea migranților în condițiile în care spațiul era deja dat de o săptămână, protocolul fiind blocat la Primărie”, a precizat Alin Nica pe Facebook.
Nica mai spune că ATOP nu este structură de decizie, iar Zoltan Nemeth poate, din punctul său de vedere, să „intre în atribuții, prefectul fiind și angajat MAI, pe lângă reprezentantul guvernului în teritoriu”. Prefectul este coordonatorul Comitetului Județean pentru Managementul Integrat al Frontierelor, organism constituit prin ordin de prefect și cu atribuții în zona migranților, explică Nica.
Președintele CJ Timiș spune că s-a convenit, în Comitetul pentru Situații de Urgență de marți, să se adopte măsuri de siguranță privind migranții, pe care le vor comunica parlamentarilor de Timiș. Mai apoi, aceștia ar trebui să inițieze modificări de legislație.
editor: Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Alin Nica solicită ședință de urgență a CJSU, după „crima oribilă” între migranți
Trimite articolul
XAcest prefect trebuie demis in urma operatiunii “fomisti usr la Del Corso” in care el si Ana Muntean au jucat rolurile principale!
Cu alte cuvinte, nimeni de aici nu e la curent cu ce se întâmplă in mod real.
Asta e un fel de cearta pe fisa postului. “Ba nu, ca e la tine.” Sau “Ba nu, ca de fapt e la tine.”
Astia constituie forta progresistilor.
” întâlniri săptămânale cu reprezentanții MAI, pentru căutarea soluțiilor legale privind evoluția fenomenului migrației în Timiș”.. ce pana mea tot vorbiti ?..
Pune.ti in practica!..
Vorbim..vorbim..vorbim..vorbim..
Altceva?
Pai, daca migrantii au drept de sedere si dreptul de a se deplasa liber pe teritoriul tarii nu aveti ce sa le faceti.
parerea mea:
inchideti ochii si dati-le drumul spre Jermania.