Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș este o structură regională ce are în competență supravegherea granițelor României în trei județe: Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți. Lucrătorii din cadrul inspectoratului au în atribuții supravegherea granițelor cu Bulgaria, Ungaria și Serbia, frontiera cu vecinii sârbi având 546,4 lungime. Aceasta din urmă este una dintre granițele externe forțate în ultima perioadă de migranții care au luat cu asalt Europa. Valul de migranți poate exploda oricând, susține șeful ITPF Timișoara, Iliuță Cumpănașu.
„Sunt trei milioane de refugiați în Turcia, iar în Serbia numărul lor este de aproape 10.000. România este doar țară de tranzit momentan, iar situația poate deveni explozivă”, transmite oficialul.
Misiunea polițiștilor de frontieră de la ITPF Timișoara este îngreunată și de lipsa de personal, dar și de alte elemente tehnice și logistice. Spre exemplu, inspectoratul funcționează în acest moment după o schemă de personal elaborată în decembrie 2011. La momentul respectiv, când migranții nu erau o problemă, schema era incompletă.
Acum,când migrația ilegală a devenit o problemă majoră, polițiștii de frontieră au nevoie de ajutorul jandarmilor și al polițiștilor de la IPJ Timiș pentru a face față valului de migranți. Oamenii legii spun că ar avea nevoie de personal în primul rând, iar apoi de mai multă tehnică de supraveghere și, nu în ultimul rând, de un drum la frontieră pe care să poată patrula. Momentan, asigurarea perimetrului se face pe drumuri agricole sau pe câmp.
Citiți principiile noastre de moderare aici!