Acest fenomen, al migrației ilegale, a început să sporească în luna aprilie a anului 2011. De la începutul anului 2012 și până în prezent au fost prinși, doar în zona localității Lunga, aproape 730 de migranți, mai mulți decât pe întreaga perioadă a anului 2011, când au fost prinși 630 de transfugi.
Zilnic sunt prinse persoane care trec ilegal frontiera țării noastre, numărul record de persoane prinse într-o singură zi fiind de 45. Ruta pe care se deplasează transfugii este Turcia-Grecia-Macedonia-Serbia și pătrund în România, de regulă, prin zona localității Kikinda din Serbia. Se deplasează cu diferite mijloace de transport până în apropierea frontierei, de unde continuă să se deplaseze pe jos.
Toate persoanele care pătrund ilegal în România, majoritatea fiind cetățeni algerieni, marocani, afgani, irakeni și indieni, solicită o formă de protecție din partea statului român. Cauza acestui fenomen o reprezintă problemele socio-politice ale acestor persoane.
Polițiștii de frontieră supraveghează frontiera României cu ajutorul aparatului cu termoviziune, șansele ca transfugii să poată pătrunde neobservați pe teritoriul țării fiind minime. După ce sunt depistați cu aparatul de termoviziune, sunt direcționate patrule ale Poliției de frontieră, care îi ridică. Din momentul prinderii aceștia sunt reținuți pentru 24 de ore, timp în care sunt legitimați, ulterior fiind duși la Centrul de Azil din Timișoara, unde așteaptă rezolvarea cererilor de azil.
Alti 18 migranti prinsi la Lunga
Migranti prinsi la Lunga, judetul Timis
Citiți principiile noastre de moderare aici!