Academicianul Mihai Șora a primit titlul de „Cetățean al Europei”, în urmă cu două săptămâni. La Colegiul „C.D. Loga” a fost proiectat și un film prezentat de Luiza Șora, care a dezvăluit „felii de viață” ale filosofului, dimensiunea „ludică” a academicianului.
Tinerii, care au umplut sala de festivități a școlii, i-au pus diferite întrebări, curiozități de-ale lor, au intrat într-un dialog cu filosoful care și-a petrecut adolescența la Colegiul „Loga” din Timișoara.
„Îmi aduc aminte cu emoție de vremea în care stăteam în bănci și învățam. Mulțumesc profesorilor de atunci care m-au format și de care-mi aduc aminte cu emoție. Vă mulțumesc și vă doresc să duceți mai departe renumele acestei școli, care a format personalități de seamă ale culturii și ale vieții românești în general”, a spus Mihai Șora, în fața unei săli pline de elevi la Colegiul „C.D. Loga” Timișoara.
Filosoful de 102 ani a transmis și un mesaj pentru tineri, rugat de unul dintre elevii liceului să facă acest lucru.
„Să-și gândească situația în care se află. Să-și cumpănească bine răspunsurile pe care și le dau. Să nu se lase duși de val. A nu te lăsa dus de val înseamnă a avea tu însuși o poziție față de realitate. Un fel de a o vedea, de a o considera, de a o prețui”, a spus Șora.
Cel mai important în viață, în viziunea lui Mihai Șora, „este să ne înțelegem cu semenii noștri. (…) E important să fim noi înșine, să ne gândim bine statutul, să ne urmăm calea”.
Elevii de la Loga i-au cerut filosofului trei sfaturi pe care ar fi vrut să le primească la 18 ani.
„Un prim sfat ar fi – ia viața în serios. Ai una singură, pe care nu o poți trăi încă o dată, nu poți să te întorci în trecut. Chibzuiește-ți bine pașii în viață. Al doilea sfat ar fi – fii deschis către semenii tăi, spre semenii tăi. Al treilea sfat, nu știu, trebuie să mă mai gândesc… Să încercăm să înțelegem înțelesul lumii. Să ne punem întrebări, de ce, la ce? Să ne străduim să găsim un răspuns care să ne împlinească”, a spus Șora la Timișoara.
Viitorul României? „Nu trebuie să ne pierdem speranța. Tragem nădejde că viitorul României va fi unul de împlinire, de realizare a potențialului ei. Ceea ce ne lipsește nouă nu e atât potențialul, care e imens, ci străduința de a-l duce înainte pas cu pas. Nu cu opinteli extraordinare și pași uriași din când în când. Să înaintăm metru cu metru, dar să nu dăm niciodată înapoi, nici măcar un centimetru. Atunci viitorul României va fi asigurat”, a spus Șora.
Filosoful a primit o diplomă de onoare din partea reprezentanților Colegiului „C.D. Loga” din Timișoara și un portret realizat de profesoara Linda Saskia Menczel (artist, sculptor, cadru didactic la „Loga”).
Tinerii au vrut să știe și părerea lui Șora despre viitorul omenirii…
„Ar trebui să am o vedere limpede pe toată suprafața globului, toate lucrurile care s-au petrecut și care nu au mers întotdeauna în totalitate în aceeași direcție. În linii mari omenirea a izbutit să se mențină totuși în condiții de fiabilitate acceptabile. În linii mari, cu hibe pe ici pe colo. Eu unul sunt încrezător în viitorul omenirii”, a spus Șora la Timișoara.
UPDATE. Mihai Șora a plantat un stejar în curtea Colegiului C.D. Loga Timișoara. Biblioteca școlii îi poartă de astăzi numele
După ce a stat de vorbă cu elevii de la Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara și a răspuns întrebărilor acestora, filosoful Mihai Șora a plantat un stejar în curtea liceului unde și-a petrecut adolescența. De azi înainte, biblioteca școlii poartă numele academicianului de 102 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!