Data stabilită de Episcopia romano-catolică de Timişoara pentru tradiționalul pelerinaj în sărbătoarea franciscană „Porțiuncula“ la mănăstirea Maria Radna este 2 august. Pelerinajul german la Mănăstirea Franciscană de pe Malul Mureşului de la Radna se organizează împreună cu Asociaţia Şvabilor Bănăţeni din München. Programul cuprinde, de la ora 10,30, cântece tradiţionale mariene, drumul crucii şi o liturghie arhierească oficiată, de la ora 11, de Excelența Sa Marin Roos, episcop de Timişoara, alături de Excelența Sa Reinhard Hauke episcop auxiliar de Erfurt și delegat al Conferinței Episcopilor Catolici Germani pentru Refugiați și Emigranți, și împreună cu preoții prezenți.
În ajunul pelerinajului, respectiv vineri, 1 august 2014, de la ora 19,30, la Catedrala romano-catolică din Timișoara, are loc un concert extraordinar: organistul Franz Metz, soprana Nicoleta Colceiar și baritonul Wilfried Michl din München vor interpreta un program cu lucrări de Gounod, Delibes, Mendelssohn Bartholdy, toccate celebre pentru orgă, precum și piese ale compozitorilor bănățeni Franz Limmer (1808 Viena – 1847 Timișoara) și Eduard August Molnar (1841-1912). Piesa centrală a repertoriului serii este o lucrare în primă audiție absolută, compusă de Martin Lichtfuss, profesor al Universității de Muzică din Viena, special pentru acest eveniment. Toate donațiile ce se vor face cu prilejul acestui concert vor fi oferite episcopiei romano-catolice pentru renovarea bazilicii Maria Radna.
Istoria mănăstirii Maria Radna începe în secolul XVI. Prima biserică a fost ctitorită aici în 1520, când la sud de Mureș, Banatul era sub turci. Aceștia au atacat în multe rânduri așezarea, iar biserica a trebuit reconstruită de multe ori. În 1695, biserica de la Radna a fost arsă din temelii, însă icoana de origine italiană a Fecioarei Maria a rămas, în chip miraculos, intactă.
Mii de credincioși vin, în fiecare an, să se roage la această icoană. Mulți dintre ei caută, sub copacii din spatele mănăstirii, ”Lacrimile Maicii Domnului”, plante despre care unii cred că produc în mod natural mir și vindecă anumite boli. Cei care le găsesc, le duc acasă, convinși că, puse în apă și însoțite de rugăciuni către Sfânta Fecioară, ele ”feresc de rele pe timp de furtună, de boală sau de alte necazuri”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!