Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) are loc miercuri, 24 iunie, după ce candidații au dat luni proba scrisă la Limba și literatura română, iar marți, o parte dintre elevi au susținut proba la Limba și literatura maternă.
În Timiș s-au înscris la Bacalaureat 4.984 candidați, dintre care 3.777 candidați din promoția curentă și 1.207 candidați din promoțiile anterioare. Probele au loc în 46 de centre de examen, în Timiș.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului. Pentru a fi declarat promovat, unui absolvent de liceu trebuie să-i fie recunoscute sau echivalate toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, trebuie să susțină toate probelor scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea și trebuie să obțină media 6 (cel puțin) la probele scrise.
La intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius), iar în sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi, pe rânduri și între rânduri, de 2 metri unul față de celălalt.
Elevii aflați în izolare sau confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.
Primele rezultate vor fi afișate, în centrele de examen și pe site-ul www.bacalaureat.edu.ro, în 30 iunie (până în ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 16:00 – 20:00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Contestațiile pot fi transmise și prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi făcute publice în 5 iulie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!