Locuitorii din Deta, Denta, Voiteg și Moravița au rămas fără gaz de câteva zile (și nu este prima dată când se întâmplă acest lucru), în prag de iarnă. Cauza? Scăderea capacității sondei de la Partoș, care aparține de OMV Petrom. Practic, OMV Petrom (furnizor) le-a transmis distribuitorilor (Delgaz Grid și Premier Energy) că poate livra doar o anumită cotă de gaz (în cazul acesta 180-190 de metri cubi pe oră), cantitate insuficientă, în cazul în care numai o centrală de apartament consumă aproximativ 2,8 metri cubi de gaz pe oră. Rezultatul? Elevii din aceste localități învață în frig, pacienți de la spitalul din Deta (care are și secție de pediatrie) au fost mutați la Timișoara, părinții nu-și mai aduc copiii la grădiniță de frică că o să răcească, iar consumatorii casnici nu mai au ce să facă cu centralele pe… gaz.
OMV Petrom spune că nu poate furniza mai mult gaz pentru că atâta este capacitatea sondei de la Partoș și exista o soluție de preluare a conductei de la Foeni pentru a prelua gaze din Sistemul Național de Transport de către distribuitori, de la OMV Petrom. Distribuitorul, din ce declară primarii din localitățile afectate, și nu numai ei, nu dorește să preia această conductă deoarece este fisurată și necesită investiții, care nu sunt fezabile, ba mai mult, s-a adus vorba și despre construcția unei noi conducte care să transporte gazul, lucru care poate dura ani și ani, fiind vorba de peste 30 de kilometri. Rezultatul final? Oameni care stau în frig!
„Este foarte, foarte grav”
„Suntem în situația cea mai gravă, avem cei mai mulți consumatori vulnerabili. Avem 950 de elevi în cele trei școli, avem 190 de copii în cele trei grădinițe și am putea numi consumatori vulnerabili și locuitorii din cele 44 de blocuri din Deta. Autoritatea publică locală trebuie să reprezinte interesele locuitorilor. Locuitorii noștri sunt buni platnici și au ajuns să stea în frig în situația în care a avut loc întreruperea gazului, mai ales că nu am fost notificați înainte despre această situație. Spitalul are 63 de bolnavi internați, avem și secție de pediatrie, secție de chirurgie, situația este foarte gravă. La școli nu este căldură. Avem 15 copii la creșă, este foarte, foarte grav. Dacă am fi fost notificați înainte, am fi găsit alternative. Dar așa, fiecare caută alternative la școli și la grădinițe. Se gătește la butelia de aragaz”, a spus Adina Maria Mateescu, vicperimarul din Deta.
Prefect: Suntem acum, într-adevăr, într-o situație dificilă
La Prefectura Timiș s-au căutat soluții, marți dimineață, într-o întâlnire cu factorii implicați. Reprezentantul OMV a spus că s-a tras un semnal de alarmă încă din anii 2012-2013 vizavi de scăderea capacității singurei sonde din zonă. Prefectul din Timiș a generat mai multe întâlniri de-a lungul timpului pentru rezolvarea problemei, spunând că autoritățile au fost informate de problemă din luna martie a acestui an.
„Am vrut să aflăm exact care este situația din toate unitățile administrativ-teritoriale, să auzim și părerea factorilor implicați, inclusiv a societăților comerciale. Din păcate, este o problemă între societăți comerciale care trenează încă din anii 2012-2013. Autoritățile publice locale au fost informate în luna martie a acestui an. A mai avut loc, într-adevăr, și anul trecut, o ședință a comitetului județean pentru situații de urgență, dar în care factorii implicați, respectiv societățile comerciale, și-au luat angajamentul că rezolvă această problemă. Din păcate, în luna martie a acestui an a venit o notificare și a avut loc o ședință la Consiliul Județean Timiș prin care se spunea că există posibilitatea sistării furnizării gazelor naturale în județ. Până în luna octombrie a acestui an nu s-a întâmplat absolut nimic și aici am întrebat OMV-ul de ce nu au sistat furnizarea cu gaze încă din luna martie a acestui an, pentru că atunci poate primarii găseau soluții alternative. Nu este normal ca acum, în prag de iarnă, când se fac 2-3 grade în județul Timiș, să rămânem fără încălzire în atâtea UAT-uri. Gândiți-vă că sunt spitale, sunt școli, sunt grădinițe, oamenii nu au nicio vină. Am participat în data de 10 octombrie la o ședință la Ministerul Energiei cu toți factorii implicați, când am plecat de acolo am primit o adresă atât de la distribuitorul Premier Energy, cât și de la Delgaz, în care îmi spuneau că problema este rezolvată până în primăvara anului viitor. Din păcate, a venit în 2-3 zile OMV-ul cu altă adresă și a oprit furnizarea gazelor către populație. Suntem acum, într-adevăr, într-o situație dificilă. Mâine dimineață (miercuri, 24 octombrie) vom avea o ședință la nivelul Ministerului Energiei, în care vor fi din nou toți factorii implicați. Astăzi, OMV-ul și-a arătat întreaga responsabilitate să rezolve problema, sperăm ca în două, trei zile să deblocăm situația”, a spus prefectul de Timiș, Eva Andreaș.
Președintele Consiliului Județean Timiș a semnalat o altă problemă – deși se știe că nu mai este gaz, distribuitorii încheie în continuare contracte pentru branșamente…
„După câteva luni în care se știe de problemă se ajunge la stoparea alimentării cu gaze naturale și se continuă încheierea de contracte pentru furnizarea de gaze naturale. Se cer de la primării autorizații”, a spus Dobra,
Acesta a menționat că la nivelul județului a demarat constituirea unei asociații de transport gaze naturale, prin care se va realiza o rețea mai amplă de transport gaze naturale, pe raza județului Timiș, împreună cu Transgaz.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2131768″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!