În Timiș apar în jur de 2.000 de noi cazuri de cancer pe an. Acum sunt în jur de 20.000 de bolnavi de cancer în Timiș, după cum rezultă din afirmațiile doctorului Ștefan Curescu, medic primar Oncologie Medicală, Șef Secție Clinica de Oncologie Medicală, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara. La nivel de țară sunt peste 400.000 de bolnavi de cancer.
România, susțin medicii specialiști, este printre primele locuri la cancerele orale, locul 8 la cancerul pulmonar, locul 10 la cancer pancreatic. La femei, România ocupă primul loc în ceea ce privește cancerul de col uterin.
Regiunea de Vest (Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin), în perioada 2008-2012, a înregistrat în jur de 4300 de cazuri noi de cancer și 2400 de decese. Decesele apar mai mult la bărbați, femeile au o adresabilitate mai bună la îngrijiri, mai spun medicii, care adaugă că răspunsul bun la tratament se datorează faptului că acestea merg mai des la doctor. Din păcate, majoritatea pacienților ajung în fața unui medic doar în stadii incurabile.
„Medicul de familie ar trebui să impulsioneze mai mult populația să vină la controalele periodice. Românul vine la medic când nu mai poate. Dacă este depistată în stadiu incipient, boala se tratează și se vindecă. Un om ar trebui să se țină de controalele periodice, pe care medicul de familie ar trebui să le recomande, să facă analizele uzuale”, spune doctorul Roxana Scheușan.
Din cele 8 milioane de decese anuale care au loc în lume din cauza cancerului, patru milioane reprezintă decese premature. Aici sunt incluși bolnavii care pierd lupta cu această boală și au între 30 și 69 de ani. La nivel mondial, în perioada 2008-2012 s-au înregistrat 14,1 milioane de cazuri noi de cancer, iar în toată lumea sunt înregistrate 32 de milioane de persoane în viață, care suferă de cancer.
S-a estimat că în următoarele două decenii se va ajunge, la nivel mondial, la 22 de milioane de cazuri noi de cancer. Incidența cancerului este cu aproape 25 la sută mai mare la bărbați față de femei. Peste 40 la sută din decesele prin cancer pot fi prevenite. De asemenea, cancerul înseamnă 20 la sută din totalul deceselor în Uniunea Europeană.
„Pacient informat și responsabil: Noi putem…să ne implicăm. Eu pot…să mă informez” a fost titlul sub care s-a derulat la Timișoara o conferință unde medici cu expertiză și experiență în managementul afecțiunilor oncologice au pus la dispoziție cele mai importante informații despre importanța diagnosticării precoce în controlul cancerului, ce înseamnă medicina personalizată în îngrijirea persoanei cu cancer în România, precum și cum putem eficientiza eforturile de tratament și combatere a acestei maladii. Cel mai important mesaj al doctorilor este acela de a vă duce la medic, de a vă face controale și faptul că dacă această boală este descoperită în stadii incipiente, atunci cresc șansele ca ea să fie tratată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!