Aleşii locali vor avea de aprobat, în următoarea şedinţă de consiliu, listele de priorităţi pe anul 2014, întocmite pe categorii de persoane, în funcţie de solicitările pentru atribuirea unei locuinţe din fondul locativ de stat al oraşului Timişoara. Pe aceste liste sunt peste 6.000 de oameni: tineri căsătoriţi – 1.859 de persoane/ familii, crescuţi la casa copilului – 338 de persoane/ familii, pensionari – 230 de persoane/ familii, evacuaţi – 842 de persoane/ familii, cazuri sociale – 2.809 persoane/ familii. Totalul? 6.078 de solicitări. Unii au cereri depuse chiar în perioada 1990-1992. Pe lista tinerilor căsătoriţi, de exemplu, sunt şi solicitări înregistrate… acum 20 de ani.
Ce şanse au aceşti oameni să beneficieze de o locuinţă de la primărie? „Sunt șanse destul de mici, eu asta o spun în mod repetat, pentru ca oamenii să nu se amăgească sperând că problema locuinței le-o poate rezolva primăria sau statul. Locuința trebuie să și-o rezolve fiecare în parte. Sigur că primăria pune la dspoziție tot ceea ce are, numai că n-are cum să aibă sau să ajungă să aibă 6.000 de locuințe. Drept urmare, un număr mic vor ajunge să primească locuințe”, spune primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Numărul locuinţelor este limitat, de regulă acestea se eliberează prin decesul foştilor locatari sau evacuare în anumite condiţii şi sunt redistribuite. Nu s-au construit nici cele 500 de locuinţe sociale promise de administraţia precedentă la fosta bază RATT de pe strada Ion Ionescu de la Brad şi nu s-au achiziţionat încă nici locuinţe modulare, o idee a noii administraţii. Municipalitatea timişoreană a anunţat, în schimb, cumpărarea unui nou bloc în zona Polonă. Apartamentele din imobilul respectiv ar urma să fie distribuite în primăvara acestui an, dar încă nu s-au stabilit beneficiarii.
„Noi abia acum am reușit, după 25 de ani de la Revoluție, să sporin zestrea de locuințe a municipalității. Am cumpărat, așa cum se cunoaște, un bloc cu 129 de unități locative. Încă nu putem distribui acele locuințe, pentru că ele trebuie încă puse la punct și după aceea intră în vigoare contractul de vânzare-cumpărare. Am avut obiecții vizavi de starea unora dintre ele. Vom stabili și câte dintre ele vor fi date cu titlu social și câte vor fi date pe alte criterii. N-am stabilit încă prioritățile, pentru că nu se pune problema de a le distribui mai devreme de luna aprilie. În perioada următoare vom stabili și criteriile, și prioritățile”, a mai declarat Robu.
Articole pe aceeaşi temă:
Comunicare defectuoasa la Primaria Timisoara, intr-o afacere cu locuinte de 1 milion de euro
Robu: Noi punem accent pe dezvoltare, nu pe asistenta sociala
Citiți principiile noastre de moderare aici!