Gazul a fost oprit în locuințe și instituții din zona Deta, după ce furnizorul și distribuitorul de gaz nu s-au înțeles asupra unor condiții contractuale. Problema este una care a apărut de ceva timp. Prefectul de Timiș, Eva Andreaș, a solicitat acum aproximativ două săptămâni o întâlnire între factorii implicați la Ministerul Energiei, problema părea că s-a rezolvat, iar acum… va avea loc o nouă întâlnire, pe același „teren”, pentru că gazul a fost oprit din nou.
Practic, este vorba de tendința descrescătoare a nivelului de gaze naturale din zona Partoș, unde în prezent mai există o singură sondă productivă, iar consumul în distribuție a depășit cota de debit aprobată. Reprezentanții societăților comerciale implicate s-au pus din nou luni, 22 octombrie, la masa discuțiilor, la Ministerul Energiei, urmând să se găsească o soluție pentru ca oamenii să aibă în continuare gaz în locuințe pentru încălzire și gătit, mai ales că urmează o perioadă cu temperaturi scăzute.
Acum câteva zile a mai avut loc o astfel de întâlnire și problema părea rezolvată, urmând să se preia gaze naturale din altă sursă pentru a acoperi nevoile de consum ale oamenilor. Gazul a fost însă sistat din nou, iar întâlnirea de la Ministerul Energiei de luni, 22 octombrie, poate soluționa problema.
UPDATE. Furnizorul din zona Deta și-a arătat disponibilitatea de a rezolva problema în această iarnă în localitățile afectate de sistarea gazului
Conform reprezentanților Instituției Prefectului Timiș, în urma întâlnirii de luni, 22 octombrie, de la Ministerul Energiei, OMV Petrom (furnizorul gazului), și-a arătat disponibilitatea de a se rezolva problema pentru această iarnă în localitățile afectate de sistarea gazului și a decis să sprijine consumatorii vulnerabili. Miercuri va avea loc o nouă întâlnire la Ministerul Energiei, la care va participa și prefectul de Timiș, Eva Andreaș.
Problemele au intervenit din cauza tendinței descrescătoare a nivelului de gaze naturale a OMV Petrom din zona Partoș, unde în prezent mai există o singură sondă productivă, iar consumul în distribuțiile de gaze în zona Deta a depășit cota de debit aprobată de OMV Petrom.
UPDATE 2. Președintele CJ Timiș: Întreruperile repetate de gaz sunt inacceptabile. Solicit companiilor implicate să nu își regleze neînțelegerile pe seama populației din Timiș
Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, a reacționat în ceea ce privește sistarea gazului în zona Deta și consideră că întreruperile repetate de gaz din localitățile respective sunt inacceptabile. Dobra solicită companiilor implicate „să nu își regleze neînțelegerile pe seama populației din județul Timiș”.
Liderul Consiliului Județean Timiș consideră că toate autoritățile județene și naționale trebuie să intervină, indiferent că au sau nu competență legală, în problema crizei gazului din sudul județului Timiș.
„Situația creată în localități din sudul județului Timiș, Moravița, Deta, Denta, Voiteg, ne arată cât de greșit este că statul să nu își păstreze pârghiile necesare pentru a interveni atunci când interesele cetățenilor sunt afectate. Întreruperile repetate de gaz din localitățile respective sunt inacceptabile și solicit companiilor implicate, fie că este vorba despre distribuitori sau producători, să nu își regleze neînțelegerile pe seama populației din județul Timiș și să dea dovadă de responsabilitate. Profitul și rentabilitatea nu sunt argumente care să ne mulțumească din moment ce companiile nu oferă o soluție alternativă, fapt ce arată că nu au luat din timp măsurile necesare pentru ca situația actuală să fie evitată. Cred că trebuie ca toate autoritățile județene și naționale să intervină, indiferent că au sau nu competență legală, pentru ca asemenea practici să înceteze, iar firmele să înțeleagă că județul Timiș nu este un sat fără câini. Sper că acum toată lumea devine conștientă de ce insist atât de mult cu proiectul BRUA și cu înființarea la nivelul județului a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară pe gaz, acestea fiind o alternativă, poate singura, prin care să oferim atât cetățenilor, cât și firmelor private o soluție la sistemul actual. Vreau să asigur cetățenii că suntem alături de ei, le cunoaștem problemele și acționăm pentru a identifica cele mai bune soluții”, a transmis Dobra.
UPDATE 3. Reacția primarului din Deta: ”Oprirea gazului este un atentat grav la siguranța cetățenilor din Deta.”
”Oprirea gazului este un atentat grav la siguranța cetățenilor din Deta. Problema sistării furnizării gazului către consumatorii din orașul Deta este de o gravitate fără precedent pentru comunitatea noastră. În calitate de primar am făcut toate eforturile pentru a prevenii această situație chiar dacă nici eu și nici instituția pe care o conduc nu avem atribuții în acest sens. Situația gravă în care este orașul nostru se datorează exclusiv unui conflict între firme private, iar administrația locală nu poate face nimic din punct de vedere legal. Cu toate acestea, încă de la declanșarea conflictului, am încercat să intervin pentru a prevenii această situație gravă. Am avut mai multe discuții cu prefectul județului Timiș, cu președintele Consiliului Județean Timiș, am participat la o întâlnire cu părțile implicate în conflict la Ministerul Energiei la București și de fiecare dată am primit asigurări că nu se va ajunge la oprirea gazului. În ciuda acestor promisiuni suntem azi în situația extrem de gravă de a nu avea gaz în locuințe dar nici la spital, grădiniță și școli.
Eu consider că sistarea furnizării gazului, indiferent de motivele tehnice sau economice care au dus la această decizie, reprezintă un atentat grav la siguranța cetățenilor din orașul Deta. Din acest motiv voi continua să fac demersuri la toate instituțiile de stat sau la societățile private implicate în această problemă. Consider că nu există nici scuze și nici justificări care să susțină această decizie de a opri gazul la toți consumatorii din oraș și din zonă. Solicit public implicarea directă și cât mai rapidă a instituțiilor cu atribuții în domeniu dar și a guvernului și a reprezentanților acestuia precum și a parlamentărilor care ar trebui să se gândească la o rezolvare legislativă astfel încât acest tip de situații să nu mai fie posibile în viitor”, a declarat luni, primarul orașului Deta, Petre Roman.
de distribuţie din zonă au fost informaţi că producţia de gaze la nivel local va scădea din cauza epuizării zăcămintelor
UPDATE 4. Poziția furnizorului de gaze naturale în zona de sud a județului Timiș
Reprezentanții OMV Petrom (furnizorul gazelor naturale în zona de sud a județului Timiș) au transmis o poziție în ceea ce privește întreruperea alimentării cu gaz din zona de sud a județului Timiș. Aceștia transmit că colaborează cu autoritățile și operatorii rețelelor de distribuție pentru identificarea unor soluții pentru realimentarea cu gaz. Mai mult, reprezentanții OMV Petrom transmit că încă din 2012-2013, atât autorităţile statului, cât şi operatorii reţelelor de distribuţie din zonă au fost informaţi că producţia de gaze la nivel local va scădea din cauza epuizării zăcămintelor.
„Colaborăm cu operatorii rețelelor de distribuție și cu autoritățile relevante pentru oferi sprijin în identificarea unei soluții pentru persoanele afectate de întreruperea alimentării cu gaze. În conformitate cu cadrul legal actual, obligaţia de identificare şi implementare a unor soluţii alternative de alimentare cu gaze revine concesionarilor de servicii de distribuţie la nivel local. Încă din 2012-2013, atât autorităţile statului, cât şi operatorii reţelelor de distribuţie din zonă au fost informaţi că producţia de gaze la nivel local va scădea din cauza epuizării zăcămintelor, fiind necesară identificarea unor surse alternative de alimentare. În prezent, există o singură sondă de gaze în zonă și, în condițiile declinului accelerat al producției, aceasta nu poate acoperi consumul de gaze la nivel local OMV Petrom face eforturi pentru a menţine continuitatea alimentării cu gaze naturale și oferă sprijin operatorilor de distribuție pentru identificarea unor soluții alternative. Mai mult, compania este disponibilă să transfere o conductă de gaze deja existentă, care ar putea fi utilizată de operatorii de distribuţie din zonă pentru a suplimenta cu volume de gaze din SNT”, transmit reprezentanții OMV Petrom.
Citiți principiile noastre de moderare aici!