Înființat în anul 2000 ca un centru experimental la Timişoara, prin care s-a urmărit testarea sancţiunilor alternative la detenţie în cadrul comunităţii, Serviciul de Probaţiune a funcționat inițial pe lângă Tribunalul Timiş.
În prezent, serviciul este subordonat Direcției Naționale de Probațiune din cadrul Ministerului Justiției, fiind coordonat de Mariana Drăgotoiu.
La solicitarea Tion, aceasta ne-a informat că, în anul 2023, serviciul a avut în evidență 4.174 persoane, dintre care 2.989 cu obligația de a efectua muncă neremunerată în folosul comunității.
Potrivit Marianei Drăgotoiu, consilierul de probațiune, manager de caz, stabilește împreună cu persoana care trebuie să presteze muncă în folosul comunității locul unde își va desfășura activitatea, în funcție de proximitatea față de locuință sau în funcție de abilitățile și calificările pe care le are persoana supravegheată.
Muncă în folosul comunității se desfășoară la Horticultura, STPT, Piețe, AJOFM, Garda de Mediu, primăriile din județ, etc.
Următoarele infracțiuni au fost comise de persoanele sancționate penal aflate în evidența Serviciului de Probațiune Timiș, care au avut obligația de a efectua muncă neplătită în folosul comunității:
- Conducere sub influența alcoolului sau altor substanțe: 1.074 persoane
- Conducere fără permis: 660 persoane
- Furt și furt calificat: 270 persoane
- Lovire și alte violențe: 150 persoane
- Operațiuni privind circulația drogurilor: 143 persoane
- Trafic de migranți: 107 persoane
- Ucidere din culpă: 70 persoane
- Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice: 67 persoane
- Infracțiuni de fals și uz de fals: 63 persoane
- Vătămare corporală din culpă: 42 persoane
- Delapidare: 38 persoane
- Tâlhărie și tâlhărie calificată: 31 persoane
- Dare de mită: 24 persoane
- Părăsirea locului accidentului: 20 persoane
- Luare de mită: 16 persoane
- Violență în familie: 10 persoane
- Act sexual cu minor: 9 persoane
- Agresiune sexuală: 8 persoane.
Trimite articolul
XREAL ?!
Cati vor – oare – fi anu asta ? Intreb sa eu …
For NOW
Cand vezi pentru ce fel de fapte grave se dispune obligatia de munca in folosul comunitatii iti vine sa fugi din tara asta unde apuci.
-
mie imi vine sa fug cand vad cat (nu) inteleg unii despre pedepse si au impresii cum ca pentru fapte grave pedeapsa ar fi doar(!) munca in folosul comunitatii. daca e sa ii intreb si despre rolul corectiv pe care ar trebui sa-l aiba pedeapsa nu doar cel punitiv si cum e rolul asta gandit in tari(“ca afara”) in care justitia nu e la nivel de evul mediu iar efectele se vad in reabilitarea si reintegrarea sociala… chiar imi vine sa fug. dar hei, pe aici cetatenii is la nivelul arderii pe rug, lapidarii, pedepselor “complementare” aplicate de alti detinuti sau de gardieni etc. prea multe filme de hollywood cu “razbunari” si “justitiari” strica.
Si la munca venira bauti sau drogati?