După cum Tion.ro v-a informat deja, taxa de poluare a produs haos în ultima perioadă la Timișoara. Oamenii s-au trezit acasă cu somații, mulți dintre ei fiind puși să plătească 1.200 de lei – taxa pe doi ani și penalități. Unii nu au primit adrese deloc de la Direcția Fiscală până anul acesta.
Taxa de mediu sau Taxa de poluare, în valoare de 500 de lei, a fost introdusă în anul 2013, ea intrând în vigoare odată cu taxele și impozitele locale din 2014. Anul acesta a fost anulată însă, după ce autoritățile și-au dat seama că au reușit să creeze panică în oraș, taxa fiind aplicată după codurile CAEN. Au trimis 8.000 de somații și s-au trezit cu 2.000 de contestații la Direcția Fiscală. Marea majoritate au fost soluționate deja, așa că și alți timișoreni pot scăpa de plata Taxei de mediu. Astfel de somații au primit și artiștii, care și-au deschis mici ateliere de artă, dar și cei care au edituri, tipografii sau restaurante.
Șeful Direcției Fiscale, Adrian Bodo, declara pentru Tion.ro, în urmă cu câteva zile, că timișorenii care nu desfășoară activități care să afecteze mediul înconjurător trebuie să meargă să depună contestații la Direcția Fiscală. Deși taxa a fost aprobată în consiliul local în 2013 și verificată de juriștii primăriei, Nicolae Robu susține că vina aparține în totalitate Direcției Fiscale.
„Foarte multă lume a fost nemulțumită că s-a trezit cu o impunere cu regim de taxă de afectare a mediului, știind că de fapt nu face așa ceva. Adevărul este undeva la mijloc. Direcția Fiscală nu poate să stea de vorbă cu fiecare cetățean în parte sau cu fiecare firmă în parte. Există firme multe în Timișoara care au anumite coduri CAEN în obiectul de activitate. Direcția Fiscală a luat lista de coduri CAEN și, în mod automat, prin sistem informatic, acolo unde s-a identificat cod CAEN pentru care legislația prevede taxă de protecție a mediului, a apărut această impunere. Cei care nu fac uz de acest cod, trebuie să vină la direcție, e și un fel de declarație pe proprie răspundere, că, de fapt, nu face uz de acest cod CAEN. Atunci se elimină această impunere. Mie îmi pare rău că s-au creat și neliniști și supărări pentru mulți cetățeni. Ar fi trebuit să se explice dinainte ce urmează să se întâmple, ar fi trebuit să existe de la început o înregistrare a codurilor. Vina este, trebuie să o spunem deschis, a Direcției Fiscale”, a precizat primarul Timișoarei.
Șeful Direcției Fiscale susține că soluția rămâne contestația, pentru timișorenii care au firme ce desfășoară activități care nu produc impact asupra mediului.
„Soluția o reprezintă contestațiile, pentru cei care știm că nu se încadrează, pentru că noi nu avem de unde să știm că se încadrează sau nu”, ne-a declarat Bodo.
Consilierii locali au adoptat, recent, valoarea taxelor și impozitelor pe anul 2016, însă fără Taxa de poluare.
Article pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!