Înscrierea voluntarilor se poate face online, pe http://www.letsdoitromania.ro/, la secţiunea „Vreau să ma înscriu”. Printre zonele care vor fi curaţate în acest an se numără Pădurea Verde, albiile râurilor Timiş şi Bega, Surduc, Dumbrăviţa, Şag, Giroc.
„Harta deşeurilor din judeţul Timiş este mai curată decât anul trecut, când am avut înscrise peste 400 de mormane. Anul acesta sunt 150 de mormane şi, cu ce am mai adunat pe hârtie de la primării, cam încă 120. E mai bine un pic. Ne aşteptăm la peste 7.000 de voluntari la nivel de judeţ”, a spus managerului proiectului din Timiş, Radu Rusu.
Organizatorii estimează că vor aduna în acest an în jur de 15.000 de saci de gunoaie. În vreme ce voluntarii se străduie să adune gunoaiele din judeţ, autorităţile locale se plâng că nu se dau suficiente sancţiuni celor care aruncă deşeuri în locurile nepermise.
„O acţiune de genul acesta are un impact foarte important, în special asupra tinerilor. Sunt binevenite astfel de acţiuni deoarece curăţă anumite zone, dar şi vin cu o componentă de educaţie legată de cetăţeni, însă dacă nu va exista coerciţie din partea organelor abilitate lucrurile nu se vor schimba foarte repede. E foarte important ca Poliţia Locală, Garda de Mediu şi toţi cei abilitaţi să ia măsuri. Cred că amenzile, dacă ar fi date des, ar fi suficiente. Din păcate, nu prea vezi inspectori de specialitate mergând in week-end-uri pe teren. În general în week-end-uri, când românii ies la iarbă verde sau se plimbă prin pădurile patriei şi le murdăresc, atunci ei nu sunt prezenţi. Din birou mai greu poţi să iei măsuri”, a spus viceprimarul Timişoarei Adrian Orza.
De celalată parte însă, reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că este destul de dificil
să-i sancţioneze pe cei care aruncă gunoiul în locurile nepermise. „În majoritatea cazurilor nu putem să scriem o sancţiune, o contravenţie, deoarce nu avem probele suficiente. (… ) De aceea, prima responsabilitate atunci când se constată depozitări pe raza localităţilor revine autorităţilor locale, fie a Poliţiei Locale, fie a responsabililor de mediu. Dacă aceste compartimente şi-ar face pe deplin datoria în teren nu ar fi nevoie de asemenea acţiuni. Garda Naţională de Mediu a reuşit anul acesta să se situeze în prima parte, pentru primul semestru, pe locul cinci la sancţiuni aplicate pe depozitare a deşeurilor. Cred că sunt undeva la 150 de sancţiuni contravenţionale”, a spus prim comisarul Gărzii de Mediu Timiş, Marian Eperieş.
Sancţiunile aplicate de Garda de Mediu pentru cei care aruncă gunoaie în locurile nepermise ajung până la 7000 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice până la 50.000 de lei. În cazul în care se dovedeşte că depozitarea rezidurilor a fost făcută pe cursul unei ape, iar poluarea este evidentă, acţiunea poate fi încadrată la faptă penală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!