Potrivit unei analize realizate de unul dintre principalele portaluri imobiliare, vilele vechi, cu valoare istorică, sunt, de regulă, mai scumpe decât imobilele ridicate după anul 2000 – chiar dacă ne raportăm doar la segmentul de lux. În București, spre exemplu, prețurile proprietăților din prima categorie urcă până la peste șapte milioane de euro, în vreme ce construcțiile mai noi, amplasate în zone bine cotate ale Capitalei (în special în nord), ajung până la aproximativ patru milioane de euro. În celelalte centre regionale, nivelul maxim de preț pe cele două segmente se situează și sub pragul de un milion de euro. În Timişoara oferta de imobile istorice este una generoasă, având în vedere arhitectura oraşului.
În zona Take Ionescu, un conac ridicat în anul 1840 are un preț cerut de 900.000 de euro. Desfășurat pe subsol și parter, imobilul dispune de o suprafață utilă de 505 metri pătrați, la care se adaugă o curte de 1.581 de metri pătrați. Construită în stilul clasicist maghiar, clădirea a trecut, începând cu 2003, printr-un amplu proces de renovare și reconstrucție, aceasta fiind demolată și reconstruită pe porțiuni, pentru a conserva astfel cât mai multe dintre detaliile arhitecturale originale.
În zona Braytim, o vilă ridicată în anul 2008, pe un teren de 2.500 de metri pătrați, poate fi achiziționată cu 850.000 de euro. Locuința dispune de o suprafață utilă de 505 metri pătrați și este formată din opt camere, cinci băi și două bucătării. Structurată pe demisol, parter și două etaje, clădirea dispune de trei terase (plus cinci balcoane), cu o suprafață cumulată de 130 de metri pătrați. Proprietatea se vinde nemobilată (cu excepția bucătăriei principale, care va rămâne complet utilată).
Citiți principiile noastre de moderare aici!