Ministerul Educaţiei s-a pus pe făcut curăţenie prin facultăţile româneşti exact în săptămâna înscrierilor la admitere. O măsură pripită, care ar fi fost utilă poate acum cel puţin o săptămână. Pe lista specialzărilor care vor deveni istorie se numără şi câteva „timişorene”, fiecare dintre marile universităţi de stat, Universitatea Politehnica, Universitatea de Vest, Universitatea de Medicină şi Universitatea de Ştiinţe Agricole având cel puţin un program de licenţă care nu va mai organiza admitere.
Conform listei prezentate de minister, la Universitatea Politehnica Timişoara nu se va mai organiza admitere la specializarea „Ingineria sistemelor multimedia”, domeniul de licenţă „Ingineria sistemelor”, din cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare.
La Universitatea de Vest Timişoara sunt şase specializări care nu mai organizează admitere: domeniul de licenţă „Ştiinţa mediului” de la specializarea „Fizica mediului” a Facultăţii de Fizică, domeniul de licenţă „Chimie” de la specializarea „Biochimie tehnologică” a Facultăţii de Chimie, Biologie şi Geografie; domeniul de licenţă „Economie şi afaceri internaţionale” a Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor”; domeniul de licenţă „Drept”, specializarea „Drept”, dar învăţământ la distanţă; domeniul de licenţă „Ştiinţe administrative” specializarea „Poliţie locală” tot de la Facultatea de Drept; respectiv domeniul de licenţă „Sociologie” specializarea „Antropologie” din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Psihologie. Dintre toate aceste specializări doar cea din urmă era acreditată, restul fiind autorizate provizoriu.
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Regele Mihai I al României există două specializări care vor deveni istorie: „Chimie alimentară şi tehnologii biochimice”, respectiv „Controlul şi securitatea produselor alimentare”, domeniul de licenţă „Inginerie chimică” din cadrul Facultăţii de Tehnologia Produselor Agroalimentare.
Şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş sunt două specializări care nu vor mai organiza admitere: domeniul „Sănătate”, specializarea „Laborator clinic” din cadrul Facultăţii de Medicină şi specializarea „Asistenţă dentară”, domeniul „Sănătate” de la Facultatea de Medicină Dentară.
Renunţarea la anumite specializări se realizează de obicei în urma discuţiilor purtate chiar de conducerile universităţilor, în urma analizei cererii şi ofertei pentru acele domenii. Important este ca tinerii care doresc să urmeze o facultate să verifice ca acestea să şi organizeze admitere pentru noul an universitar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!