Printr-un proiect de ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, valoarea taxei auto ar urma să crească, mai ales ca urmare a scăderii procentului maxim de reducere ce se aplică în urma stabilirii uzurii automobilului asupra valorii sumei percepute ca taxă de poluare la înmatriculare.
Astfel, se va diminua nivelul cotei de depreciere din taxa auto aplicată la plata taxei de către cumpărătorii de maşini second-hand. Conform procedurii legale, după stabilirea valorii sumei ce trebuie virată la buget ca taxă de poluare, la valoarea obţinută în urma calculului Finanţelor, inspectorii fiscali aplică un procent de reducere a valorii în funcţie de gradul de uzură al automobilului sau al numărului de kilometri parcurşi. Cu cât este mai uzată şi are parcurşi mai mulţi kilometri, maşina scoate din buzunarul celui care o înmatriculează o sumă mai mică.
Conform viitoarelor proceduri legale, ce urmează a fi aprobate, maşinile fără dotări suplimentare (aer condiţionat, ABS, airbag) ar urma să necesite plata unei taxe mai mari. În acest moment, taxa auto poate fi redusă în baza unor formule de calcul care ţin cont de gradul de depreciere a maşinii, calculat în raport cu diferenţa de vechime între data primei înmatriculări şi anul de fabricaţie înscris în cartea de identitate a vehiculului, starea generală şi nivelul de dotare.
Noile reglementări vor reduce semnificativ procentul de deducere pentru uzură, la toate capitolele: aspect fizic la interior şi exterior, dotări suplimentare, vechime şi kilometri parcurşi. În noua formulă de calcul, cetăţeanul care va plăti taxa de poluare nu va mai putea beneficia de o reducere a cuantumului taxei cu maxim 95%, cât este în prezent, ci cu maxim 90%.
O nouă majorare va bloca încă o dată ghişeele Finanţelor
Anul trecut, în momentul în care s-a anunţat majorarea substanţială a valorii taxei de poluare, numărul cererilor de plată a sumei a crescut spectaculos. O nouă majorare ar bloca din nou ghişeele de Finanţe. Speriaţi că vor fi nevoiţi să plătească şi mai mult pentru autoturismul second-hand cumpărat, şoferii au luat atunci cu asalt sediile Administraţiilor Finanţelor Publice pentru a achita taxa la valoarea mai mică de la acea oră. În primele zile ale lunii decembrie cererile depuse pentru plata taxei au crescut de până la patru ori în judeţul Timiş! În ceea ce priveşte numărul de maşini înmatriculate în judeţ, în anul 2010 au fost eliberate 34.576 de certificate pentru autovehicule, aproximativ aceeaşi valoare cu cea din 2009. Peste 200.000 de automobile sunt în prezent înmatriculate în Timiş.
M. Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!