Reprezentanţii mediului de afaceri, ai ONG-urilor, de la Camerele de Comerţ şi instituţii de învăţământ superior din cele patru judeţe ale Regiunii Vest s-au întâlnit în premieră, la Palatul Administrativ din Timişoara, pentru a discuta în cadrul unei noi structuri, înfiinţată de curând de Ministerul Mediului de Afaceri.
Pentru a obţine informaţii despre problemele cu care se confruntă firmele din teritoriu au fost înfiinţate Consilii Consultative pentru Antreprenoriat de Nivel Regional, iar unul dintre acestea funcţionează la Timișoara. Paula Marinela Pârvănescu, secretar de stat în cadrul ministerului amintit, a venit în oraşul de pe Bega pentru a vedea ce probleme sunt în mediul de afaceri local.
„Ne propunem să avem asemenea întâlniri trimestriale în principalele oraşe din ţară. Pot să spun că este necesară modificarea şi adaptarea acesteia la vremurile actuale. Sunt acte normative din anul 1990 care, evident, nu mai funcţionează şi astăzi”, a declarat secretarul de stat la începutul întâlnirii, anticipând într-un fel una dintre problemele ridicate în discuţiile care au urmat.
Şi oamenii chiar asta au încercat să transmită la Bucureşti, că nu există stabilitate legislativă, că nu sunt finanţări disponibile pentru mediul de afaceri, mai ales pentru IMM. De asemenea, s-a vorbit şi despre lipsa forţei de muncă dar şi despre absența calității a celei existente, aşa cum a remarcat şi Adrian Păşcuţă, conducătorul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Timișoara.
Consiliul creat joi, la Timişoara, are rol consultativ în aprobarea programelor și măsurilor de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, contribuind la consolidarea parteneriatului dintre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și mediul de afaceri privat. Totodată, va contribui la creșterea gradului de transparență a deciziilor administrației publice, asigurând informarea, consultarea și participarea activă a membrilor Consiliului în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative cu efecte asupra mediului de afaceri și sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, în special.
„În luna decembrie a fost înfiinţat prin ordin de ministru Consiliul pentru Antreprenoriat Regional. Ideea acestuia este de a veni în discuţie directă cu tot ce înseamnă mediul antreprenorial din România, noi ca şi instituţie să încercăm să rezolvăm toate situaţiile în ceea ce priveşte relaţiile dintre ei şi autorităţile publice centrale.
Există, în primul rând, un pachet legislativ care trebuie modificat, din punct de vedere juridic şi fiscal. De asemenea, există variantele de finanţare a antreprenorilor mediu care mai are încă nevoie de ajutor. Sunt variante de finanţare pe care noi încercăm să le grupăm şi să le promovăm în următoarele luni de zile pentru antreprenori. Ministerul nostru are în subordine şi secţia de ataşaţi economici externi, iar noi ne dorim să facem un export mai mare care să acorde o mai mare vizibilitate externă antreprenorului român”, a declarat Paula Marinela Pârvănescu.
Oficialul a declarat că în urma discuţiilor avute la şedinţele de constituire a consiliilor regionale din mai multe zone a constatat că, în mare, problemele sunt aceleaşi cam peste tot. Oriunde ai vrea să faci afaceri în România, discuţiile se referă cam la aceleaşi subiecte.
„Oamenii au curajul să-şi spună problemele, noi avem de la ei nevoie să fie concreţi când ne fac solicitări, ca noi să putem să transmitem mai departe solicitările lor către ANAF, Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe, Ministerul Justiţiei, să reuşim să gândim variante bune de soluţii pentru mediul de afaceri.
Problemele constatate în discuţiile deja avute arată că problemele mediului de afaceri sunt asemănătoare în toate zonele: forţa de muncă, legislaţie, finanţări, ISU. Ceea ce pe mine mă bucură, că nu sunt prea multe, iar noi le putem identifica mai uşor şi putem să venim cu ceva foarte transparent”, a mai declarat secretarul de stat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!