Vă reamintim, dacă până la finalul anului nu este pus la punct cadrul legal pentru pornirea sistemului de transport public pe Bega, atunci primăria ar trebui să dea înapoi banii folosiți de la Uniunea Europeană pentru modernizarea malurilor Begăi, plimbările cu vaporașele fiind o condiție a proiectului, după ce cele nouă stații de vaporetto au fost amenajate cu bani de la UE. Lucrările începute în 2013 au costat 31,5 milioane de lei. Primăria a cumpărat cu bani din bugetul local șapte vaporașe, care încă nu pot naviga pe Bega într-un sistem bine pus la punct. A trecut un an și jumătate de când au fost cumpărate.
Pentru ca municipalitatea și RATT să poată porni în sfârșit sistemul public de transport pe Bega, Guvernul României trebuie să înființeze Administrația Căii Navigabile, printr-o hotărâre de guvern.
Ni s-a promis în nenumărate rânduri că se va găsi o soluție la această problemă. La începutul lunii octombrie, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a vizitat Timișoara, unde a vorbit și de problema vaporașelor. Cuc promitea atunci că încearcă să găsească o soluție până la sfârșitul anului. Între timp, primarul Nicolae Robu a amenințat guvernul că se va plânge Comisiei Europene de această situație.
„Facem sesizare la Comisia Europeană, anunțăm că ne-am achitat de toate obligațiile pe care le-am avut, iar Guvernul României nu vrea să ne permită îndeplinirea indicatorilor cu privire la navigarea pe canalul Bega. Sunt convins că de la Comisia Europeana se va face o atenționare la Guvernul României (…) Sunt convins că Guvernul României își va face temele în momentul în care va primi o atenționare din partea Comisiei Europene”, spunea edilul-șef recent.
Iată că s-ar fi făcut un prim pas. Potrivit primarului Nicolae Robu, în sfârșit se comunică pentru rezolvarea problemei. Marți, consilierii locali au votat „darea în administrare, către Administrația Bazinală de Ape Banat, a terenurilor de sub albia minoră a Canalului Bega, evidențiate în CF 404872 Timișoara, nr. topo 17296/2, respectiv CF 416892 Timișoara, nr. Topo 9509, în vederea accesării de fonduri necesare finanțării lucrărilor de întreținere și modernizare a albiei minore a Canalului Bega”. Ce înseamnă asta? Că Administrația Bazinală de Apă Banat primește în administrare albia Begăi. Aleșii au pus însă și o condiție. ABAB nu are voie să ceară taxă de folosință a canalului Bega de la primărie, dar nici de la operatorii contractați de municipalitate, în caz de transport în comun și de agrement.
„În sfârșit am ajuns să comunicăm de-adevăratelea cu structurile guvernamentale, în speță cu Ministerul Transporturilor. O primă cerință care trebuie îndeplinită, pentru a se rezolva, de către guvern, problema cu vaporașele este să fie întregul canal sub aceeași administrare. Prin această hotărâre, am dat din proprietatea și administrarea Municipiului Timișoara o porțiune din albie către statul român, Ministerului Apelor și Pădurilor, prin ABAB. Pasul următor, după ceea ce mi s-a spus de către ministrul Transporturilor, Felix Stroe, și secretarul de stat Ionel Minea, este o modificare de lege care să adauge la un articol prin care se stabilește Ministerului Apelor și Pădurilor prerogativa de a administra căi navigabile. În momentul de față, aceasta este exclusiv la Ministerul Transporturilor. Ea rămâne la MT, dar va funcționa acolo pentru acele căi navigabile care sunt în administrarea MT. Cele care sunt în administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor rămân la acest minister și se dă ministerului acesta prerogativa de a face și căi navigabile”, a explicat primarul Timișoarei.
Edilul-șef speră ca primăvara să vină cu tot cu transport public pe Bega pentru timișoreni.
„Cadrul legal sper să se rezolve până la sfârșitul acestui an calendaristic. Acum vine iarna și vaporașele n-or să poată circula pe durata iernii, dar sper ca în primăvară să putem funcționa cu ele și pentru transport în comun, și de agrement. Dacă se face acest lucru și se rezolvă chestiunile birocratice, nu mai există riscul de a da banii înapoi. Eu am anunțat public că mă adresez Comisiei Europene. S-au mai schimbat oamenii și mie mi s-a părut că aceia pe care i-am nominalizat au fost foarte constructivi”, a concluzionat Nicolae Robu.
Cele șapte vaporașe cumpărate de primărie au costat aproape 2 milioane de euro.
[related-post post_id=”1927223″]
[related-post post_id=”1934127″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!