În primă fază, ministrul a vizitat mai multe localități din județ. Ulterior, acesta a chemat la sediul PSD Timiș și fermierii din zonă, ca aceștia să poată să își spună nemulțumirile și să încerce să găsească împreună soluții. În unele cazuri, au fost probleme serioase, în altele s-a vorbit de reaua-voință arată de anumite instituții, iar în altele problemele erau doar de interpretare a legislației.
„În vestul țării sunt foarte multe probleme. Am fost în vizită și la câteva ferme. Am discutat atât cu fermierii, cât și cu primarii localităților, iar problemele pot fi rezolvate. Am explicat punctual care pot fi rezolvate, dar pentru altele este nevoie de aplicarea unor acte normative, pentru a-i ajuta pe fermierii din toată țara. Nu am venit la minister pentru a sta degeaba, sunt un om pragmatic și vreau să rezolv problemele”, a declarat, în urma întâlnirii cu fermierii, ministrul Florin Barbu.
Importurile din Ucraina și subvențiile, principalele probleme
Încă de la început, fermierii prezenți la întâlnirea cu ministrul au raportat mai multe probleme legate de importurile din Ucraina, în principal faptului că, odată cu ridicarea restricțiilor impuse transporturilor de cereale din țara vecină, au scăzut prețurile de piață ale mai multor mărfuri brute din agricultură.
„Referitor la soluționarea prolemei importurilor din Ucraina, cred că și colegii din celelalte patru state s-au grăbit puțin să dea acele acte unilaterale; practic în niciun stat din cele cinci nu putea intra niciun bob de cereale din Ucraina. Propunerile Comisiei Europene încă se discută. Mai mult decât atât, România are acea ordonanță făcută pentru a licenția acele persoane care vor să aducă cereale din Ucraina. Singurele persoane licențiate sunt fermierii români. Nu vorbim aici de intermediari (…)
Înainte de a da această licență, atât societatea care importă din România, cât și societatea licențiată din Ucraina au obligația să aducă o probă prealabilă. Aceasta va fi verificată și se va emite un certificat de către ANSVSA, urmând ca după ce iese acel buletin și vedem că cerealele sunt conforme și nu sunt probleme din punct de vedere epidemiologic, urmează să dăm acel aviz pentru a putea importa din Ucraina”, a spus, printre altele, ministrul referitor la această problemă.
O altă problemă pe care au pus accentul fermieri era cea a subvențiilor care ar putea fi crescute pentru anumite culturi astfel încât prețurile să fie competitive cu cele ale altor state europene.
Dacă tot s-a întâlnit cu fermierii, ministrul a ținut să amintească și tipurile de finanțări au fost lansate de minister pentru a-i sprijini financiar. De exemplu, Barbu a menționat de: proiectul de 1,2 miliarde pentru procesare, 30 de milioane de lei pentru modernizări în ferme în urma unei înțelegeri cu Banca Mondială, fonduri pentru panouri fotovoltaice de până în 20 de milioane de euro, 2,2 miliarde de euro din fonduri europene pentru pomicultură, 270 de milioane de euro pentru zootehnie, granturi de până la 500.000 de lei pentru investiții în ferme, investiții în drumurile comunale, etc. O noutate ar fi și intenția de a lansa „Creditul agricol”, un împrumut cu dobândă fixă de 1,95% pentru fermieri, ministerul urmând să plătească ROBOR-ul și celelalte cheltuieli.
Fermierii au avut și câteva probleme mai specifice. De exemplu, o firmă italiană care ar fi „confiscat” apa din Mureș și care nu le-ar permite celorlalți fermieri să își irige terenurile, un caz în care un teren a fost „naționalizat” forțat. General, oamenii s-au plâns și de calitatea foarte proastă a motorinei oferite de toți furnizorii, de probleme cu laboratoarele de analiză sau de modificările propuse pentru ajutoarele ANT și SCZ. Ministrul a luat la cunoștință aceste probleme și le-a promis fermierilor că va încerca, pe cât posibil, să găsească soluții la toate.
Trimite articolul
XAhahahahha !!! Zero imaginație sau tact. Nici mințitul nu mai e ce era.
Păi este evident pentru ce a ajuns la minister.