Anunţul a fost făcut de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, care a declarat la deschiderea şedinţelor Grupului de lucru pentru relocare al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care are loc pentru prima dată în istorie în afara Genevei, la Timişoara, că, din 2008, în urma unui decret guvernamental, România s-a angajat să aducă, anual, un număr de 40 de refugiaţi din zone de conflict şi să le ofere protecţie permanentă.
Ministrul Internelor, Vasile Blaga
El a afirmat că anul acesta vor fi preluaţi, în baza „cotei pe anul 2009” un număr de 40 de refugiaţi din Birmania şi alţi şapte refugiaţi din Malta, care vor fi duşi la Centrul Regional pentru refugiaţi de la Galaţi, urmând să fie identificaţi şi alţi refugiaţi.
Blaga a afirmat că România îşi respectă astfel obligaţiile, chiar dacă ţara nostră se află „într-un context economic nefavorabil” .
„Am luat decizia, în 2008, de a reloca circa 40 de persoane pe an. Din cota pe 2009, 40 de persoane din Birmania vor veni la Centrul din Galaţi. Vom continua să identificăm şi alte persoane din cota pentru 2010. Aşa cum i-am spus şi doamnei directoare (Judith Kumin, directoarea Biroului Regional pentru Europa al UNHCR – n.r), în acest număr nu vor intra şi cei şapte refugiaţi din Malta care sunt luaţi în considerare pe cota de 2008. Iată că ne îndeplinim obligaţiile, chiar într-un context economic nefavorabil pentru ţara noastră”, a spus Blaga, care a precizat că această primă tranşă de 40 de refugiaţi vor sosi în România în luna mai 2010.
Ministrul Adminstraţiei şi Internelor a mai afirmat că Timişoara a fost aleasă, în 2007, pentru a găzdui Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă, unic la vremea aceea în lume, deoarece „este binecunoscut spiritul toleranţei în acest oraş”.
Premierul Romaniei, Emil Boc
La rândul lui, premierul Emil Boc a afirmat că este convins că întâlnirea istorică de la Timişoara, care are loc în aceste zile, va duce la găsirea unor soluţii durabile care să le ofere refugiaţilor din zonele de conflict o şansă la o viaţă normală.
„Sunt convins că grupul de lucru reunit în aceste zile la Timişoara va găsi rezolvări durabile care să ofere refugiaţilor dreptul la o viaţă normală, siguranţă şi protecţie”, a concluzionat Boc.
Premierul Emil Boc, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, şi secretarul de stat din cadrul MAE Bogdan Aurescu au participat, miercuri, la deschiderea şedinţelor Grupului de lucru pe probleme de relocare al UNHCR.
La ieşirea din sala de conferinţe de la Hotel Continental, Aurescu, Boc şi Blaga au fost întâmpinaţi de artistul Ştefan Popa Popa’s, care îşi prezintă caricaturile în incinta hotelului, iar oficialii Guvernului au trecut nepăsători pe lângă un stand unde erau expuse spre vânzare tricouri inscripţionate cu simbolurile echipei de fotbal FC Timişoara, ale oraşului Timisoara şi UNHCR.
Întâlnirea Grupului de lucru pentru relocare al UNHCR are loc, pentru prima dată în instorie în afara Genevei, la Timişoara, ca recunoaştere a faptului că acest oraş găzduieşte Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi, prima instituţie din lume care a asigurat şederea temporară a refugiaţilor având nevoie de evacuare urgentă dintr-un anumit stat, până la relocarea lor într-un alt stat de şedere.
La întâlnirea de la Timişoara participă 150 de delegaţi din zeci de ţări implicate în procesul de relocare al refugiaţilor. Întâlnirea Grupului de lucru pentru relocare al UNHCR are loc anual, din 1995, şi are ca principale scopuri îmbunătăţirea dialogului, întărirea capacităţii şi suportului operaţional între cele trei categorii de participanţi (state de relocare, organizaţii nonguvernamentale şi internaţionale) pentru realizarea unei strategii unitare menită să rezolve situaţia refugiaţilor în nevoie de relocare.
Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi de la Timişoara a fost deschis în 2008, în urma unui acord semnat între Guvernul României, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Ulterior, centre similare au fost înfiinţate în Filipine şi Slovacia.
Aproape 500 de persoane, refugiaţi din Etiopia, Sudan, Teritoriile Palestiniene şi Irak, a căror viaţă a fost pusă în pericol, şi-au găsit adăpost temporar în Centrul de Tranzit de la Timişoara. În momentul de faţă, la centru se află cazate 74 de persoane, printre care şi 12 copii. Din 2007 şi până în prezent, la Centru de Tranzit s-au născut patru copii, doi dintre ei plecând ulterior către statele de relocare.
Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi de la Timişoara are o capacitate de 200 de locuri unde, timp de şase luni, refugiaţii primesc adăpost temporar, după această perioadă ei fiind relocaţi în alte ţări, cum ar fi SUA, Canada, Marea Britanie şi Suedia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!