Întrebat de reporterii www.tion.ro dacă Ministerul Culturii are în vedere demararea procesului de expropriere a Casei Muhle, ministrul Daniel Barbu a declarat:
„Există o soluţie, am reflectat îndelung. Deşi nu a fost explicit clasată ca monument, tot situl e protejat, iar personalitatea lui Wilhelm Muhle e, neîndoielnic, importantă. Ideea pe care o am este următoarea: dat fiind că această casă a devenit grija unor organizaţii civice, sau pur şi simplu a cetăţenilor Timişoarei, sigur că potrivit legii ministerul ar putea demara exproprierea, deşi legea nu e clară în acest moment. Dar eu sunt gata să mă angajez într-o operaţiune de expropriere a acelui loc. Îmi revine şi sarcina de a rescrie legea şi suntem pe cale să propunem o nouă versiune de schimbare a întregului cadru normativc de protejare a monumentelor istorice, pentru a putea interveni mai energic”, a declarat ministrul Culturii.
Daniel Barbu a precizat, însă, că doreşte ca organizaţiile civice din Timişoara care s-au implicat în această problemă să îi prezinte şi un proiect legat de restaurarea acelui loc.
„Aştept, însă, şi aş fi profund recunoscător cetăţenilor Timişoarei să ducă cu un pas mai departe implicarea civică şi să ne prezinte un proiect. Nu prea ne dumirim ce am putea face acolo! Casa e aproape demolată. Să o reconstruim ar fi foarte scump. Poate creativitatea cetăţenilor Timişoarei care au făcut din asta o cauză legitimă, ne-ar putea ajuta. Dacă aş primi la minister un astfel de proiect civic, s-ar putea trage finanţări. Când voi avea un astfel de proiect voi iniţia procedura de expropriere. Vom face acest efort la Ministerul Culturii, dar am vrea să ne fie limpede de ce îl facem”, a mai spus Daniel Barbu.
Aflat la întâlnirea cu ministrul Culturii, Corneliu Vaida, unul din iniţiatorii protestelor din faţa Casei Muhle a afirmat că acest imobil ar putea fi transformat într-un Muzeu al rozelor. „Sunt foarte mulţi arhitecţi care mi-au propus colaborarea pentru acest proiect. Sunt convins că avem tot sprijinul din partea societăţii civile a Timişoarei”, a afirmat Vaida.
La rândul lui, primarul Robu s-a declarat revoltat faţă de situaţia de la Casa Muhle, care, în opinia sa, nu ar fi fost posibilă fără ca proprietarii să beneficieze de „suportul unor cercuri mafiote”.
„Acolo proprietarii au lucrat foarte parşiv şi nu au lucrat de capul lor. Au fost învăţaţi de specialişti ce să facă pentru ca această clădire să nu mai poată fi reconstruită şi să fie dărâmată. Indignarea noastră, a timişorenilor, este cu atât mai mare cu cât acest caz nu este singular. În Timişoara, ţiganii au reuşit să pună mâna pe o mulţime de case cu care oraşul se mândrea, în zona centrală a oraşului, prin diverse manevre în care evident au beneficiat de suportul unor cercuri mafiote”, a declarat Robu.
Vă reamintim că proprietarii Casei Muhle au fost dispuşi să o vândă municipalităţii timişorene, însă contra sumei de 2,8 milioane de euro. Suma este considerată imensă de primarul Nicolae Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!