Despre Muzeul Revoluției de la Timișoara se vorbește de foarte mulți ani. Și tot de multă vreme, când se apropie luna decembrie, guvernanții de la București își amintesc că Revoluția a început la Timișoara și promit că vor realiza acest obiectiv. În vara anului trecut, Garnizoana din Piața Libertății a trecut de la MApN la Ministerul Culturii, care a anunțat că aceasta va găzdui viitorul muzeu. Apoi, la finele anului trecut, ministerul anunța și că a făcut rost de o finanțare de 3,5 milioane de euro de la BERD pentru acest obiectiv. De atunci și până acum nu s-a mai întâmplat nimic.
Prezent, miercuri, la Timișoara, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu care a împlinit exact un an de mandat, a anunțat că a cerut suplimentarea fondurilor pentru acest obiectiv și că muzeul va purta numele primului erou căzut în Revoluția din 1989, Lepa Bărbat.
„Am propus includerea în acordul cu Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei creșterea sumei pentru Muzeul Revoluției Naționale Anticomuniste. Totodată îmi doresc ca acest muzeu să se numească Muzeul Revoluției Naționale «Lepa Bărbat». Pentru că ea a fost primul erou tăcut al Revoluției din 1989 și pentru că avem nevoie să dăm instituțiilor o față umană. Vreau aici să îi mulțumesc doamnei senator Alina Gorghiu pentru această idee pe care o voi susține necondiționat, mai ales că Lepa Bărbat este un simbol al libertății noastre, un simbol local de care întreaga Românie are nevoie să știe”, a declarat ministrul Culturii.
Acesta a adăugat că a obținut acordul familiei femeii căzute sub gloanțe în Piața Libertății, în după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989.
Revoluționarii spun că a greșit eroul
Problema este că revoluționarul Corneliu Vaida, fost purtător de cuvânt al celor din balconul Operei, spune că nu Lepa Bărbat este primul erou căzut în timpul Revoluției din 1989, ci Rozalia Popescu, care a fost călcată de un TAB, la orele prânzului, la intersecția dintre bulevardele Pestalozzi și Pârvan.
„Doresc să vă informez, cu tot respectul, atât pe dumneavoastră cât și pe doamna Alina Gorghiu, că prima victima a Revoluției din 1989 se numește Rozalia Popescu, ea fiind călcată mortal de către un TAB în ziua de 17 Decembrie 1989 in jurul orelor prânzului, la aproximativ … trei(3!) metri in spatele meu! Acest lucru este cunoscut, atestat de către istoricii specializați în istoria Revoluției române din 1989 și nu poate fi contestat de nimeni și nimic! În concluzie, vă solicit o revizuire a faptelor care au dus la declarația dumneavoastră și la procedarea în consecință, pentru repararea erorii comise”, a scris Vaida pe Facebook.
Gorghiu: Vrem să aducem un omagiu primei victime împușcate
Pe de altă parte, cea care a făcut propunerea, senatoarea Alina Gorghiu, a precizat că muzeul va purta numele primei victime împușcate.
„Vrem, astfel, să aducem cu toții un omagiu primei victime împușcate în Decembrie 1989, Lepa Bărbat, precum si celorlalți români care și-au pierdut viața în acele zile pentru ca noi să putem fi liberi de comunism. Tocmai de aceea, sediul acestui muzeu va fi în Garnizoana din Piața Libertății, exact locul din care a fost împușcată eroina Lepa Bărbat”, a notat și Gorghiu pe Facebook.
Muzeul… poate prin 2025
În timp ce oficialii pun deja nume viitorului muzeu, la Garnizoană e o liniște apăsătoare. Clădirea a intrat, ce-i drept, în circuitul cultural, iar acolo s-au organizat câteva evenimente, dar licitația de proiectare a viitorului muzeu nu este pornită. După proiectare, care va dura cel puțin până la finele anului viitor, va urma, probabil, licitația de execuție. Iar lucrările sunt estimate să dureze cel puțin doi ani. Ceea ce înseamnă că putem vorbi despre un Muzeu al Revoluției Naționale cel mai devreme prin 2025, indiferent ce nume de erou va purta acesta.
Primele promisiuni ministeriale legate de construirea unui Muzeu al Revoluției la Timișoara au fost făcute în martie 2013, de ministrul Culturii de atunci, Daniel Barbu (PNL). Luat de un val de emoții, Barbu s-a hazardat și a promis deschiderea acestui muzeu până la finele anului 2013. Ulterior, acest obiectiv nu s-a mai realizat, chiar dacă în campania electorală din 2012, construirea acestui muzeu a fost printre obiectivele prioritare ale candidaților USL.
Articole pe aceeași temă:
După opt ani, Robu se uită și în ograda Memorialului Revoluției. Ar vrea clădirea la primărie
Trimite articolul
XDoar pentru a respecta adevarul istoric precizez ca un grup de persoane a atacat Comanduirea Garnizoanei Timisoara aflata pe str Alba Iulia. Au fost aruncate sticle incendiare. Era evident ca dupa somatie s-a executat foc de arma. Acest fapt se va intampla si acum daca cineva ar incerca sa atace Baza de la Deveselul. Au fost multe evenimente de diversiune atat de multe incat vedem ca multi au ramas fara titlu de revolutionar iar altii care au fost departea dusmanului poseda titluri.
-
Domnule Stefan, Lepa Barbat a fost impuscata alaturi de barbatul si fiica ei, afladu-se intr-un moment nepotrivit si locul nepotrivit. Cand s-a tras asupra lor nu era vorba de nici un atac asupra cladirii Garnizoanei. Era doar un exces de zel al unor ofiteri iesiti din Restaurantul militar. In plus Lepa Barbat a plecat ranita, dar vie. Si a ajuns la crematoriul din Bucuresti dupa ce cineva a avut grija sa-i faca nevazuti pe multi raniti.
-
Domnule Stefan,doamna sau domnule Anca! Adevarul e undeva la mijloc.Lepa Barbat a fost o victima colaterala ,impuscata prin ricoseu,se afla in drum spre casa,nu avea nimic cu zisa revolutie. Daca exista vreun supravietuitor din familia celor trei ar putea confirma sau infirma. O grupa de militari care nici nu ajunse sa depuna Juramantul se aflau in serviciu de paza al Garnizoanei,si au fost atacati de un grup extrem de violent cu sticle si cutite,care vorbeau ungureste.Eram linga chioscul de ziare din Piata Libertatii; cei 3 membri ai familiei Barbat ,au trecut linia de tramvai dinspre Macul Rosu,au fost indrumati sa se adaposteasca,au trecut in fuga de la coltul cladirii Bibliotecii judetene spre holul garnizoanei,in care se aflau 5-6 soldati inarmatisi cetateni persoane civile. N-am realizat nici azi
domnule Stefan cine era dusmanul .Intr-un moment de acalmie m-am retras pe str.Alecsandri ,unde am vazut cum s-a spart magazinul Stirex(azi fastfood) am fost recunoscut atunci de un tanar,cred ca azi este inginer chimist,care mi-a spus :Haideti cu noi sa-l aparam pe Tokes ! Il chema Andrei H. daca mai exista va poate confirma. La centrul de librarii(sediul actual PNL se incendiase cartile;peste drum niste bruneti,incarcau intr-o caruta textile din magazinul jefuit si incendiat; eram derutat si speriat mai aveam 150 -200 m pina la blocul de la Pta Marasti; m-am adapostit dupa un stalp de la blocul unde era Alimentara, de unde un grup extrem de violent,sparsese Alimentarasi carau lazi de vin spumos ” Zarea” si le-au golit si imprastiat cu alte produse spre Calea Aradului.De dupa stalp i-am implorat sa nu distruga partea de alimentare ca sunt necesare locuitorilor.Am fost injurat pe ungureste, printre altele ‘vin-o incoace daca ai curajul; am fost aproape de linsaj,cand un glas femeiesc i-a spus unuia: Gyere ide ,it von Attila; am scapat cu fuga si m-am ascuns inbeciul unui bloc de linga ACR;dupa o jumatate de ora am ajuyns acasa. Nu doresc sa fac pe eroul,ca facusem pe mine de frica; daca exista cineva care a supravietuit poate sa infirme si sa-mi spuna in fata si mincinosule si cacaciosule Asta si asa a fost. a doua zi,unul de la Militie cu un grup, inregistrau imagini cu aparat de filmat de la magazinele jefuite. Tarana usoara celor care au muritsi odihneasca in pace.
-
Se va ajunge la un complomis, iar muzeul se va numi “Lepa Brena”, un nume care va atrage vizitatori.
-
Superb. Am râs cu lacrimi
Ce evolutie,de la Stefan Gheorghiu la Stefana Gorghiu, respectiv B..Gheorghiu . !
doamne ce idee proasta
Întâi sa ordonați școlilor sa comemoreze aceasta zi eroică, devreme ce niciun dascăl nu lempovereste mai nimic elevilor despre acele fapte eroice si ororile regimului comunist care i-au scos pe oameni în stradă. Se păstrează muțenia in scoli de zici că dascălii sunt rude cu criminalii…de fapt e nepăsarea și lipsa conștiinței civice naționale. RUSINE vouă ! ISJ și directorii politruci foști comunisti
-
Sunt de accord cu ceea ce ati spus. Copii nu stiu nimic despre perioada comunistă si despre Revolutie
-
Si daca profesorul are mai putin de 40 de ani? Respectiv ce naiba relevanta are acum la 30 si ceva ani, ca sa fie comemorat special? Este predat in clasa a 12-a, la materia Istorie, pe la final undeva.
fara suparare, dar dupa 30 de ani nu mai intereseaza pe nimeni subiectul Revolutia Romana. O camera era destul, nu o cladire dedicata. Vizitatorii vor fi in numar de 5/saptamana. Cine va fi angajat acolo s-a aranjat pe viata.
ca sa impace pe toata lumea, o sa se numeasca ROZALIA – BARBAT
Dumnezeu sa-i ierte pe cei cazuti in 1989!!!Datorita lor,noi putem acum sa comentam toate prostiile.Avem caldura,lumina,apa calda,si internet.TION te rog aplica reportaje din trecut sa vada si Astia nascuti dupa 1990,cum era viata macar din 1980 pana in 1989.