Reprezentantul Guvernului se află la Timişoara, aici fiind unul dintre punctele din agenda sa pentru a se întâlni cu conducătorii mediului universitar, dar şi cu studenţii, pentru a afla care sunt problemele acestui sector.
“Sunt în dialog cu universităţile din cele patru centre importante din România. Voi avea întâlniri cu conducerile universităţilor din Timişoara. Vreau sa dialoghez cu aceştia, dar şi cu studentii, pentru a afla care sunt problemele, să prezentăm care sunt intenţiile noastre în viitor”, a declarat Costoiu, aflat la Timişoara,
Joi seara, Mihnea Costoiu a purtat discuţii cu reprezentanţii Universităţii de Vest Timişoara, despre problemele cercetării, dar şi cele ale modului în care a fost cuantificată activitatea universităţilor. Iar acest subiect se dovedeşte a fi extrem de sensibil.
“Mi-a fost semnalat faptul ca această clasificare a univeristăţilor nu a fost un proces corect şi transparent, iar eu susţin acest punct de vedere. Cred că trebuie să regândim clasificarea universităţilor şi criteriile folosite, în dialog cu instituţiile implicate”, a declarat Costoiu. Când ar putea avea loc acest proces? Încă din acest an, a mai spus ministeriabilul.
Instituţia timişoreană a fost defavorizată în cadrul acestui proces, a subliniat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara: “UVT este categoric preocupată de acest proces al clasificărilor, noi ne-am simţit nedreptăţiţi. Consider că suntem mult peste poziţia din clasament pe care o ocupăm în acest moment, iar aceasta va aduce şi o serie de prejudicii în ceea ce priveşte finanţarea noastră, dar ne afectează şi imaginea”.
Finanţările europene, cheia succesului în cercetare
După cum se ştie, numeroase programe universitare finanţate din fonduri europene au alocările de la Uniunea Europeană blocate, ceea ce a pus în dificultate instituţiile de învăţământ superior. Ministrul a anunţat că se doreşte rezolvarea problemei şi plata sumelor rămase până în cursul lunii aprilie.
“Conducerea universităţii a ridicat problema sumelor avansate în programele europene. Am reuşit şi cu ajutorul lor, să deblocăm programul operaţional. Continuăm evaluarea cererilor de rambursare astfel încât, în cursul lunii aprilie, toate sumele alocate în proiectele europene să se întoarcă la univesităţi, ceea ce va oferi posibilitatea de a relua ciclul de depunere a proiectelor europene. Noi sperăm ca în cursul lunii aprilie sau cel târziu în cursul lunii mai să fie deblocat programul. Aceasta ca urmare a deciziei guvernului de a aloca agenţiilor de dezvoltare regională derularea acestui proiect şi nu Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii”, a mai adăugat Costoiu.
Rectorul Pirtea a mai spus că a fost solicitat sprijin pentru obţinerea fondurilor necesare în vederea terminării lucrărilor la sala de sport a UVT, dar şi la bazinul de înot. El a mai spus că Universitatea şi-a propus să mai achiziţioneze două clădiri de la un deţinător privat şi transformarea acestora în cămine studenţeşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!