În vizita sa timişoreană, reprezentantul Guvernului a fost însoţit de conducătorii locali ai USL, dar nu şi de candidatul la primăria Timişoara, Nicolae Robu.
Timişoara devine tot mai mult punct de atracţie pentru miniştrii Cabinetului Victor Ponta. Sâmbătă a fost rândul celui al Economiei, Daniel Chiţoiu, să vină şi să spună ce va face actualul executiv în aşa fel încât să fie bine pentru popor. Chiţoiu a spus că actualul său mandat, de doar câteva luni, nu va aduce revoluţia în mediul de afaceri, dar dacă actuala coaliţie va rămâne la putere, lucru de care demnitarul este sigur, mediul de afaceri va deveni unul prietenos, economia se va relansa şi va aduce o creştere de 1,5 – 1,7%, iar bugetul va primi mai mulţi bani.
Cum actualul său mandat nu va fi unul lung şi va dura doar câteva luni, primele măsuri pe care ministrul le ia sunt legate de curăţirea diferitor societăţi de stat de influenţă politică. Aşadar, se va pune pe schimbat membri de consilii de administraţie, dar numai legal pe baza controalelor efectuate de specialişti!
„Obiectivul principal al actualului mandat este de a crea un mediu economic favorabil investiţiilor, favorabil creşterii economice. România are nevoie de relansare economică, de debirocractizare, de un mediu de afaceri concurenţial. În ultimii ani mediul de afaceri nu a fost stimulat să se dezvolte, chiar a fost distrus. În următoarele şase luni avem ca obiectiv stabilizarea economică şi începutul creşterii economice de anul viitor: 1,5 -1,7% în 2013. Primele măsuri sunt de a reduce pierderile şi arieratele firmelor de stat. Aceste firme reprezintă 45% din economia românească, dar fac arierate de peste 65%. Primele măsuri dispuse şi implementate vor fi reducerea pierderilor firmelor de stat, implementarea în cadrul acestora a guvernanţei corporatiste, a managementului profesionist, şi mai ales scoaterea influenţei politice din mediul acesta. Ultimii ani au avut loc scurgeri de bani prin contracte cu clientela politică a PDL. Mediul economic a fost unul neconcurenţial, faţă de IMM şi de firmele din mediul privat. Acum nu există concurenţă reală la contractele cu statul. Primele măsuri includ schimbarea conducerilor politice de la aceste firme de stat. Au fost programate controale realizate de către specialiştii din ministere. Dacă sunt rezultate care demonstrează că au avut loc scurgeri de fonduri oamenii numiţi politic vor fi schimbaţi. Cine a luat bani îi va aduce înapoi, sesizăm organele abilitate. Contractele preferenţiale vor fi limitate. Nu schimbăm ilegal oamenii, vom face control şi Adunarea Generală a Acţionarilor va decide”, a declarat la Timişoara, Daniel Chiţoiu.
Zona Timişoara devine pol de creştere în cercetare aplicată şi … agro-alimentar
Ministrul Economiei are gânduri mari pentru Timişoara. El vrea să transforme regiunea într-un pol de dezvoltare. Iar pentru acest pol are deja şi domenii în care va avea loc dezvoltarea! Sunt două la număr, nu sunt în domeniul automotive sau industrial, acolo unde Timişul excelează ci în domeniul cercetării aplicate şi … în cel agricol şi alimentar!
„Ministerul are în program lansarea a opt poli de creştere economică. Vom lansa un asemenea pol la Timişoara pe cercetare aplicată. Aici e un centru universitar bine dezvoltat. Noi vom atrage investitorii pe acest domeniu. De asemenea, polul se va dezvolta pe industria agricolă şi alimentară. Trebuie să aducem investitori pe aceste domenii. Ne interesează să aducem aici firme româneşti şi străine să investească în cercetare. Factorii de putere locali vor pune la dispoziţie infrastructura locală, canalizare, gaz, apă”, a mai declarat Chiţoiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!