Aşa cum tion.ro a anunţat deja, specialiştii din domeniul IT se temeau că, din ianuarie, nu vor mai beneficia de facilităţile fiscale introduse prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă 3 din 2018, prin care statul compensa o parte din pierderile de venituri ale angajaţilor din domeniu, apărute ca urmare a „revoluţiei fiscale”.
„OUG 3/2018, menită să corecteze această eroare, nu a funcționat decât marginal, dar chiar și acest mecanism va fi eliminat începând cu 2019. Companiile care au compensat această pierdere au făcut-o în general prin măsuri temporare, iar în cele mai multe situații compensarea a însemnat diminuarea sau chiar eliminarea bugetelor de majorări salariale prevăzute pentru 2018. Situația în sector rămâne în continuare tensionată și în așteptare de soluții realiste că și pentru celelalte categorii de salariați”, spunea Florentin lancu, președintele Sindicatului IT din Timişoara.
Conform prevederilor ordonanţei amintite, termenul de aplicare a acestor prevederi a expirat pe 31 decembrie, iar din acel moment ar fi urmat să aibă loc o diminuare a veniturilor IT-ştilor.
Totuşi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că aceste facilităţi vor funcționa în continuare, prevederea referitoare la aplicare urmând să fie prevăzută în Legea Bugetului pe 2019.
„Ne-aţi auzit pe noi că am spus că pe 2019 nu vor mai beneficia de acest drept? Veţi vedea prevederea respectivă în Legea bugetului pe 2019, pentru că este un impact. Veţi vedea în textul Legii bugetului un paragraf, un articol care face trimitere la act”, a declarat Teodorovici, la Antena 3.
Prin intermediul OUG 3/2018, care era valabilă doar până la 31.12.2018, a fost introdus un mecanism temporar de compensare a pierderilor de venituri din IT printr-un calcul diferențiat între salariul brut din decembrie 2017 și cel din ianuarie 2018, conform contractului individual de muncă. Dar, pentru că nu se iau în calcul toate componentele remunerației lunare, iar specialiștii Ministerului de Finanțe nu țin cont decât de venitul salarial nu și de cel extrasalarial (ore suplimentare, prime, deconturi, etc), mecanismul nu s-a putu aplică integral decât în foarte puține situații. În plus, pentru lucrătorii din domeniul IT, exista şi o reducere a impozitelor, practicată de mai mult timp, încă dinaintea revoluţiei fiscale.
Ideea este una bună, dar rămâne de văzut cum va fi pusă în practică ne spune Florentin Iancu.
„Am văzut şi eu acea informaţie. Momentan nu e clar dacă facilitatea se referă la impozit sau la compensare. Prima facilitate nu avea o dată limită, nu rămâne sectorul IT fără scutire de impozit. Dar la 31 decembrie expira mecanismul de compensare, dacă acesta este extins, scopul acţiunilor noastre este îndeplinit. M-aş bucura ca această facilitate să se extindă”, ne-a declarat Florentin Iancu.
În cazul în care mecanismul nu ar funcţiona şi din ianuarie, angajaţii din domeniul IT ar pierde 6,5% din salariul net, am mai aflat de la liderul SITT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!