Publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR din 30 mai este așteptată chiar joi. Prin aceasta, judecătorii au stabilit că președintele este obligat să semneze decretul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.
„Deciziile Curții Constituționale, spune articolul 147 (n.r., art. 147 alin. 4 din Constituția României), sunt obligatorii pentru toți, că suntem persoane fizice, juridice, că suntem autorități sau nu. Toată lumea trebuie să le respecte. Nu se face nicio excepție să spună că unul trebuie să le respecte de azi, altul de mâine.
De când apare obligația președintelui de a respecta decizia? Răspunsul este același pe care-l dă Constituția – de la data publicării în Monitorul Oficial. Decizia nu produce efecte din momente diferite. Obligația pe care o instituie Constituția prin efectele pe care le produc deciziile Curții este de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial.
În decizie nu trebuie să scrii: președintele va emite în zece zile, în 20 de zile, 30. Putem justifica răspunsuri diferite pentru că nu avem cu toții pregătire juridică, alții au interese de un fel sau altul. Cert este că orice decizie este producătoare de efecte juridice, produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Nu ar fi prima dată când Constituția ar fi încălcată. Efectul juridic de la data publicării, obligația respectării – de la data publicării”, a spus Tudorel Toader, ministrul Justiției, la Timișoara.
Ce riscă președintele României dacă nu pune în aplicare decizia CCR?
„Când treci bulevardul necorespunzător, fapta e amendă disciplinară. Dacă încalci Constituția te duci pe treapta cea mai… în care încalci legea fundamentală, dar care nu prevede nici amendă, nici închisoare. Toți trebuie să ne îndeplinim obligațiile în baza unui principiu al cooperării și al principiului loialității.
Nu cred că președintele republicii, indiferent cine-i azi, cine va fi mâine, nu cred că va da românilor un exemplu de nerespectare a Legii Fundamentale. Nu avem amendă de la/până la sau închisoare de la/până la, dar avem o obligație a respectării Constituției și sancțiunile sunt cele care pot să decurgă chiar din Legea Fundamentală. Nu cred că poporul va privi favorabil o posibilă conduită de nerespectare a unei decizii a Curții Constituționale, de nerespectare a Constituției”, a spus Tudorel Toader.
Totuși, ministrul Justiției a invocat explicit o posibilă sancțiune.
„Există și o altă sancțiune, mult mai severă, care ultima dată s-a aplicat acum șase ani”, a spus acesta, referindu-se la suspendarea președintelui Traian Băsescu din 2012.
Ministrul Justiției s-a aflat joi la Timișoara, iar în program a avut o întrevedere cu prefectul județului Timiș Eva Georgeta Andreaș, a vizitat Penitenciarul Timișoara și Curtea de Apel Timișoara.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/ccr-procurorul-sef-al-dna-trebuia-revocat-de-presedinte/2050968
http://www.tion.ro/de-ce-k-iohannis-trebuie-sa-o-revoce-pe-sefa-dna-in-opinia-ccr/2055952
Citiți principiile noastre de moderare aici!