Predoiu a afirmat că, în prezent, principala presiune asupra magistraţilor nu mai vine din partea politicului, ci din partea grupurilor infracţionale, care ameninţă şi încearcă să corupă judecători şi procurori.
„Eu cred că, în prezent, principalul pericol pentru independenţa justiţiei nu vine dinspre presiunile politice, ci dinspre presiunile venite din interior din partea unor magistraţi care nu respectă standarde de integritate şi care pot disipa acte de corupţie în interior. Presiuni pot apare din mediul de afaceri şi e de datoria magistraţielor de a rezista în faţa acestor presiuni, la fel cum au rezistat şi presiunilor politice atunci când acestea au existat. Problema acum este din partea mediilor infracţionale, care pot presa, intimida sau ameninţa sau corupe magistraţi. (…) Mediul politic a înţeles de mult că magistratul este independent şi nimeni nu îi poate impune o decizie sau alta. Magistratul este independent, dar trebuie să fie şi curajos şi responsabil”, a afirmat Predoiu.
În ceea ce priveşte celelalte categorii profesionale, cum ar fi notarii, lichidatorii şi executorii judecătoreşti, Cătălin Predoiu le-a cerut, de la Timişoara, liderilor acestor profesiuni să fie atenţi cine intră în sistem, deoarece nu sunt de dorit cazuri cum ar fi cel al unui notar din Bacău care s-a răzbunat pe fosta iubită trimiţând mai multe e-mailuri colegilor ei de lucru în care tânăra apărea în poze pornografice.
„Subliniem necesitatea ca şefii acestor profesii auxiliare justiţiei să îşi ia foarte în serios rolul şi să înţeleagă că dacă nu filtrează cazurile de incompatibilitate, incompetenţă şi chiar corupţie din rândul profesiilor respective nu afectează numai corpul lor profesional, dar afectează în final chiar şi justiţia. Pentru că în justiţie ajung toate demersurile pe care aceste profesii le fac atunci când îşi exercită atribuţiunile. Dacă noi împingem către justiţie compeenţă, profesionalism, integritate, vor creşte şansele ca la nivelul actului de justiţie să ne întâlnim cu comptenţă, profesionalism şi integritate. Dacă împingem în faţa instanţei comportamente nu numai neprofesioniste, dar chiar şi la limita legii penale, atunci şansele ca actul de justiţie să fie viciat sunt mari”, a mai spus Predoiu, el afirmând că în profesiile de notar, avocat, executor judecătoresc sau lichidator „trebuie eliminată politica corb la corb nu-şi scoate ochii”.
Se desfiinţează instanţe
De asemenea, ministrul Justiţiei s-a referit şi la sediul Judecătoriei din Jimbolia, al cărei sediu a fost construit recent cu o investiţie de 500.000 de euro, însă nu este folosit. Predoiu a afirmat că trebuie analizat la nivelul ministerului cum au luat fiinţă aceste instanţe şi dacă decizia a fost una politică.
„Înainte de a discuta de soarta judecătoriilor şi a instanţelor care se desfiinţează, cred că e logic să analizăm cum au luat fiinţă aceste instanţe. Cine a cerut înfiinţarea lor, de ce s-a făcut înfiinţarea lor, dacă s-au făcut evaluări. Toate evaluările experţilor, şi nu numai în mandatul meu, indică faptul că o serie de instanţe din ţară trebuiesc desfiinţate. Nu numai pentru că nu au un volum de lucru în media naţională, dar şi pentru că sunt rezultatul unui voluntarism politic de la data respectivă, care şi-a dovedit iraţionalitatea deciziei prin faptul că aceste instanţe nu lucrează, nu au putut fi acoperite cu scheme de personal, iar cele care au volum şi personal redus au probleme atunci când sunt incidente procedurale, cum ar fi recuzările. Noi venim acum să înlăturăm un rău creat în urmă cu 4-5 ani”, a mai spus şeful de la Justiţie.
De asemenea, Cătălin Predoiu a afirmat că ministerul pe care îl conduce are cinci obiective prioritare pentru 2011, printre care se află pregătirea sistemului judiciar pentru implementarea codurilor fundamentale ale României, eliminarea programului volumului optim de încărcare a magistraţilor şi obţinerea unui raport de ţară bun.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!