Liviu Pop s-a arătat foarte nemulțumit de numărul mare de persoane care muncesc la negru și au beneficii din partea statului. Aproape 2 milioane de români lucrează fără acte și o parte bună dintre aceștia primesc ajutor social, a arătat ministrul pentru Dialog Social. El este de părere că este nevoie de o nouă strategie pentru combaterea acestei probleme, în condițiile în care, în momentul de față, stoparea plății sociale către persoanele care sunt prinse că fac muncă nedeclarată poate dura și un an.
„Pentru a demara lucrurile, Guvernul României a emis în 2014 o ordonanță de urgență prin care Inspecția Muncii și Agenția Națională de Inspecție și Plăți Sociale s-au comasat pe principiul de a întări această Agenție. (…) Rolul inspectorului pentru muncă se întărește”, a declarat Pop.
Ministrul pentru Dialog Social a mai adăugat că rezolvarea acestei probleme este o prioritate, iar românii care cer beneficii, dar lucrează în străinătate, sunt și ei luați în vizor.
„Nu ne putem minți la nesfârșit. Avem astăzi în România beneficiari de plăți sociale care fac muncă nedeclarată. Inspectorul de muncă îl prinde pe angajator, îi face proces verbal, în schimb angajatul preia în continuarea plata socială. Procedura până când acesta este scos din plată durează între 9 – 12 luni. Până atunci, statul român, noi toți, plătim ajutor social. Gândiți-vă că există persoane care lucrează în străinătate, fac muncă nedeclarată acolo, dar ei declară că nu au niciun venit. Primul pas l-am făcut, adică atunci când este descoperit este și sistat, evident că rolul acestui inspector crește în sensul în care nu va mai sta pe la ușa întreprinderilor. De acum sancțiunile sunt drastice. (…) Trebuie găsită o lege care să întărească rolul inspectorului de muncă”, a concluzionat ministrul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!