Studenţii străini care învaţă la USAB Timişoara s-au aflat, miercuri, în atenţia ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero. Oficialul s-a întâlnit cu aceștia la sediul universităţii timişorene, dar şi cu reprezentanţii consulatelor şi consulatelor onorifice din oraşul de pe Bega
„Intenționăm să avem o colaborare cu Universitatea de Științe Agricole. Vreau să-l felicit pe domnul rector pentru acest eveniment, care poate fi dat exemplu pentru întreaga țară. Sunt 164 de studenți străini care studiază aici, în cadrul universității, din 21 de țări, cred eu că fiecare dintre ei în parte poate fi ambasadorul României peste hotare, așa cum cred eu că fiecare român de pretutindeni este ambasadorul României”, a declarat ministrul.
Intotero a avut programată o întâlnire cu reprezentanţii consulatelor din Timişoara, cărora le-a cerut să fie parteneri ai ţării în cadrul unei campanii derulate de minister.
„M-am bucurat să particip la o discuție cu reprezentanții misiunilor diplomatice și, pe această cale, am făcut un apel de a ne fi parteneri în proiectele pe care le derulăm în cadrul ministerului pentru Românii de Pretutindeni, unul dintre aceste proiecte este campania «Siguranță acasă, siguranță în lume», pe care intenționăm să o derulăm împreună cu ministerele de resort, ministerul Afacerilor Externe, ministerul de Interne, ministerul Muncii, Educației, cam toate ministerele implicate în bunul mers al românilor de pretutindeni.
Această campanie ne dorim să se desfășoare în două etape: lunile mai-iunie, dedicate tinerilor, și, în a doua perioadă a anului, spre toamnă, ne dorim ca această campanie să fie dedicată românilor care își doresc să plece în străinătate, să muncească în domenii de activitate agricolă. În prima etapă a acestei campanii ne dorim să-i avem parteneri pentru ca tinerii să înțeleagă drepturile și libertățile cetățenești atunci când călătoresc sau aleg să studieze sau să muncească în afara țării”, a mai declarat Natalia Intotero.
Acţiunea de la USAB Timişoara a oferit ministrului posibilitatea să discute cu studenţii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, dar şi cu cei care provin din diaspora românească din ţări vecine.
„Şi acest eveniment este un bun prilej să am posibilitatea de a mă întâlni cu studenții ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, vreau să discut cu ei, să aflu de cât timp sunt plecați părinții, care sunt dificultățile pe care le întâmpină și ce cred ei că ar trebui noi, ca stat, să facem pentru ei.
De asemenea, voi avea o discuție cu studenții etnici care provin din comunitățile istorice pentru a vedea modul în care s-au integrat aici în Timișoara, în țară și ce ar trebui noi, ca stat, să facem în plus pentru ei.
Cred că astfel de întâlniri pentru mine ca ministru îmi oferă posibilitatea de a cunoaște îndeaproape problemele cu care aceștia se confruntă, urmând ca apoi să încercăm să găsim soluții. Realizarea unui studiu privind numărul studenților români care studiază în afara țării este o idee bună, poate fi demarat un studiu de cercetare sociologică pentru a vedea aproximativ numărul acestora. Acum nu avem cum să știm clar”, a mai subliniat Intotero.
Românii plecați la muncă afară trebuie sprijiniţi
Natalia Intotero a devenit cunoscută în mediul public după ce, în calitate de deputat PSD, a declarat că cei care au plecat să muncească afară pentru un trai mai bun ar fi fost mai bine să rămână în țară, iar dacă nu ar fi avut destui bani, să-şi ia două-trei joburi.
Ulterior, oficialul devenit ministru şi-a cerut scuze pentru acea declaraţie şi a spus că nu a dorit să jignească pe nimeni.
„Declarația referitoare la românii care pleacă la muncă în străinătate, cu cele trei locuri de muncă… Am spus-o și în cadrul audierilor la parlament, nu comentez interpretarea care s-a făcut. Dacă cineva s-a simțit jignit, mi-am cerut și atunci, îmi cer și acum scuze, nu aceasta a fost intenția mea. Îmi iubesc țara, îi iubesc pe români și în calitate de ministru, dar și în calitate de parlamentar îmi voi da toată silința pentru mai bunul mers și pentru o viață mai bună, mai decentă a românilor noștri, atât din țară, cât și din afara țării, pentru studenții cu părinți plecați la muncă în străinătate”, a încheiat ministrul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!