Pintea a declarat că a trimis Corpul de Control al Ministerului Sănătății să investigheze de ce proiectul Institutului Oncologic din Timișoara a bătut pasul pe loc în ultimii ani. Concluzia, spune ea, este că persoane implicate în cadrul acestui proiect au fost fie nepricepute, fie au acționat cu rea voință.
„Pentru Institutul Oncologic din Timișoara s-au acordat bani în ultimii patru ani. Din păcate procedurile de achiziție nu au fost finalizate. Prin urmare am trimis Corpul de Control să verifice an aspecte. Concluzia raportului este că a fost rea voință, nepricepere sau și una și alta. Au fost interese ca acest centru să nu se construiască. Vestea bună e că mergem înainte. Banii există. Vom face procedurile pentru ca acest institut oncologic să se construiască. Iar pentru cei care au găsit diverse motive să nu se facă am pregătit sancțiuni”, a explicat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătății nu a dorit să dea prea multe detalii despre persoanele sancționate în acest caz și nici care au fost sancțiunile aplicate, în ciuda insistențelor jurnaliștilor, ea declarând doar că are suspiciuni că influențele ca acest institut să nu se construiască ar fi venit din zona medicală privată.
„Pot să vă spun doar că există interese private. Nu cred că a fost interesul celor din comisie să existe un spital de stat care să preia pacienții oncologici. În zona probabil, nu am dovezi certe, în zona medicală privată (…) Am suspiciuni rezonabile. Pot să văd zona privată oncologică cum s-a dezvoltat”, a declarat Pintea.
Ea a mai susținut că unii dintre cei care ar fi trebuit să se ocupe de acest proiect ar fi greșit intenționat, ceea ce a dus la un blocaj total.
Totuși, Sorina Pintea susține că după aprobarea bugetului de stat pe 2019, Ministerul Sănătății va crea o nouă comisie care să se ocupe de proiectul Institutului Oncologic și care va demara procedurile pentru realizarea unui nou Studiu de Fezabilitate.
Vă reamintim că Institutul Regional de Oncologie Timișoara ar trebui să fie amplasat pe o suprafață de 5,5 hectare și va avea 476 de paturi de spitalizare, potrivit Hotărârii prin care Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiții. Durata de realizare a institutului este estimată la 36 de luni, iar valoarea construcției și a dotării unității va fi de 511,628 milioane de lei. Finanțarea realizării și dotării Institutului Regional de Oncologie Timișoara se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Sănătății, și, în completare, din alte surse legal constituite, conform programului de investiții publice aprobate potrivit legii.
„Realizarea acestui institut va rezolva problema majoră a lipsei de spații pentru spitalizare și îngrijiri paleative, insuficiente în prezent ca număr și dotare, având în vedere incidența cancerului în zona de Vest a României. Din analiza situației existente în România, cu precădere în zona de Vest, a rezultat necesitatea dezvoltării capacităţii spitaliceşti pentru tratarea bolii canceroase, avându-se în vedere extinderea acesteia în ultimele decade. Cancerul reprezintă a doua principală cauză de mortalitate (19,4%), după bolile cardiovasculare. Timiș este unul dintre județele cu cea mai mare rată a afecțiunilor oncologice din România, cu peste 15.000 de pacienți luați în evidență, numărul cazurilor nou apărute fiind în creștere (3.453 de cazuri nou apărute în 2014, comparativ cu 2.190 în 2008)”, a transmis Guvernul României, în luna septembrie a anului 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!