Investiția se ridică la 150 de milioane de euro și are termen de finalizare anul 2026. Ministrul Alexandru Rafila s-a întâlnit cu managerul spitalului, dar și cu personalul de la Municipalul „Dr Teodor Andrei”. Una din principalele preocupări ale lui Rafila a fost aceea a asigurării personalului necesar operaționalizării viitorului spital.
„Cred că ceea ce trebuie să avem foarte mare grijă, alături de construcția acestui spital, ar trebui să fie gata cam în trei ani de zile, este să putem să asigurăm resursa umană calificată. O parte din ea există deja. Cred că cel mai bun lucru este parteneriatul cu Spitalul Județean din Timișoara și, bineînțeles, cu Universitatea de Medicină și Farmacie, pentru că, în momentul în care construcția e terminată, trebuie să fie operaționalizată. Iar pregătirea personalului trebuie să fie făcută anterior finalizării acestei construcții”, a declarat Rafila, la Lugoj.
Pe de altă parte, investiția din PNRR e pe pauză. A fost anulată licitația, iar proiectul suferă întârzieri. Licitația, însă, se va relua, dă asigurări însuși fostul primar al Lugojului, Claudiu Buciu.
„Clarificări cu privire la procedura de atribuire a contractului de achiziție publică CONSTRUIRE SPITAL Șl FUNCȚIUNI CONEXE PENTRU SPITALUL MUNICIPAL „DR. TEODOR ANDREI” LUGOJ. Licitația pentru proiectare și execuție se va relua. Proiectul suferă o întârziere nedorită de aproximativ trei luni. Întârzierea nu afectează finanțarea sau ducerea proiectului la bun sfârșit. După cum știm, urmare a obținerii celei mai mari finanțări (150 milioane euro) din istoria comunității noastre, după peste 110 ani, Lugojul va avea un Spital Nou. Facem mențiunea, extrem de importantă, că toate sumele cheltuite (846.619,88 ron) de Municipiul Lugoj până în prezent pentru obținerea acestei finanțări (întocmirea studiului de prefezabilitate, a studiului de fezabilitate, a DTAC, a DTAD, a studiului NZEB, a releveelor clădirilor și a tuturor contractelor de asistență tehnică ori consultanță, etc.) au fost integral rambursate de către finanțator”, scria fostul edil al Lugojului în 6 februarie, pe Facebook.
Replica lui Rafila, în această speță, a fost scurtă:
„Totdeauna trebuie să respecți procedura. Eu nu cunosc detalii, vă dați seama, de anularea licitației dar, în lipsa unor ofertanți, care să îndeplinească condițiile din caietul de sarcini, este sigura modalitate. Să sperăm că, la următoarea rundă de ofertă publică, vor veni oameni sau companii care să fie serioase și să poată să îndeplinească cerințele din punct de vedere tehnico-financiar”
În anul 2023, Ministerul Sănătății a finanțat Spitalul Municipal din Lugoj cu 8.5 milioane de lei pentru achiziția de echipamente medicale, printre care un echipament RMN.
Trimite articolul
XLeprele astea de politicieni s-au trezit acum ca avem nevoie de spitale. PNRR și combinații ieftine iar noi tot ca prostii aștepta
.
Cum adică un spital? Păi noi credem ca virușii nu există și vaccinurile omoară, care spital să merităm?
-
pesta porcina africana e data de un virus. Benign pentru oameni. Alti virusi gen cei gripali pe unii ii pun la sau chiar in pamant, pe altii… ii fac sa tuseasca de cateva ori. Sper ca nu esti atat de “asimptomatic” incat sa nu pricepi ce ti-am schitat.